072-5669116

Een compliment is gratis, het effect is een miljoen waard!

We weten het allemaal, een compliment is makkelijk gemaakt en het effect is groot. Maar geven we in de praktijk wel voldoende complimenten? Zeker voor ondernemers is dit vaak een aandachtspunt waar veel winst te behalen valt!

Een gemotiveerde collega werkt

Een compliment geeft je personeel meteen een boost. En een werknemer die gemotiveerd is, wil vaak net even dat extra stapje zetten. Bovendien heeft een gemotiveerde collega een groot effect op de rest van het team. Dat is natuurlijk precies wat je wilt, maar hoe bereik je dat?

Leg de nadruk op wat wél goed gaat

Iedereen maakt fouten, maar over het algemeen gaat 80% van het werk wél goed. Toch leg je als werkgever of collega al snel de nadruk op de andere 20%. Niet gek natuurlijk, want wat mis gaat heeft vaak grote gevolgen. Toch is het heel belangrijk om juist die 80% die wél goed gaat, aandacht te geven. Zeg eens wat vaker “Wat heb je dat goed aangepakt!” of “Fijn dat je dat telefoontje zo professioneel afhandelde”.

Mannen komen van Mars

Werk ook aan je inlevingsvermogen. Dat begint al bij het verschil tussen man en vrouw. Als mannelijke werkgever is het belangrijk om je ook te verdiepen in vrouwen. Die reageren vaak net even anders dan jij verwacht. Of er spelen zaken die voor haar belangrijk zijn, maar jij als ondergeschikt ziet en andersom.

Wees open, alles moet bespreekbaar zijn

Het gaat natuurlijk niet alleen om de verschillen tussen mannen en vrouwen, het gaat vooral om de persoon. Verdiep je in de belevingswereld van je personeel: vraag hoe het gaat met een ziek kind, wat de uitslag van de basketbalwedstijd was of hoe het staat met de aanleg van een nieuwe tuin. Als je een goede band opbouwt met je personeel, krijgen zij het gevoel dat alles bespreekbaar is. Van een nieuwe bureaustoel tot een hoger salaris. En dat motiveert!

Een ondernemer is geen (personeels-) manager

Wij zien veel ondernemers die enorm goed zijn in hun vak, maar niet uitblinken in leiderschap. De grote valkuil is dat je alles zelf wilt blijven doen. Het is belangrijk dat je weet wat jouw kracht is en waar je zwaktes liggen. Je kan een ster zijn in jouw vak, maar dat betekent niet automatisch dat je ook een goede personeelsmanager bent. Gelukkig valt bijna alles te leren. Dus doe je zelf en je team een plezier en volg een managementtraining.

Begin bij jezelf

Eigenlijk raden wij iedere ondernemer aan om zichzelf te laten coachen. Niet alleen krijg je veel meer inzicht in je valkuilen, je krijgt ook meer mensenkennis. Dat kan ontzettend verhelderend werken. Zo leer je vaak bepaalde gedachtenpatronen te doorbreken. Bijvoorbeeld om je oordeel uit te stellen en eerst objectief naar de situatie te kijken. Dat zal je enorm helpen in de omgang met je collega’s of werknemers.

Open deuren

Ten slotte nog een paar open deuren, maar daarom niet minder waar!

  • Vier de successen! Niet alleen met complimenten, maar ook met een etentje of een bioscoopbon.
  • Betrek personeel bij beslissingen, geef ze de verantwoordelijkheid. Maak gebruik van de input en kennis van je personeel, dat zorgt ervoor dat ze zich gewaardeerd voelen.  
  • Geef zelf het goede voorbeeld! Strooi met complimentjes en wees geïnteresseerd in wat er leeft bij je personeel.

Wil je meet weten? Bekijk dan het stappenplan om je personeel gemotiveerd te houden dat Pascal schreef.

Een team om trots op te zijn

Natuurlijk kosten al deze dingen tijd en moeite, maar dat is het dubbel en dwars waard. Want personeel dat happy is, straalt dat ook uit naar klanten en collega’s. Als wij weer eens een personeelsuitje hebben (en ja, dat hebben we vaak!) dan denk ik: "Moet je kijken wat een diverse club mensen, maar wat vullen ze elkaar mooi aan." Als ik ze daar dan een compliment over geef, zie je ze stralen!

Joost

 

Blijf op de hoogte