072-5669116

Dat klopt: je bouwt geen pensioen op als ondernemer

Deze is heel simpel: nee, je bouwt inderdaad geen pensioen op als ondernemer. Maar dat wil niet zeggen dat je geen potje voor later kunt opbouwen!

Loondienst versus eigen onderneming

Werk je in loondienst, dan bouw je via je werkgever een zogenaamd pensioenpotje op. Hiervan krijg je elke maand een deel uitgekeerd als je de pensioengerechtigde leeftijd hebt bereikt. Ben je zelfstandig ondernemer, dan ligt dat heel anders. Ook in dit geval kan je een potje opbouwen en dat later in delen laten uitkeren, maar er zijn nog veel meer mogelijkheden. Je bouwt dus niet automatisch een pensioen op, maar je kan prima in je oude dag voorzien.

De veilige keuze

De eerste jaren zijn vaak hard werken en investeer je vooral in het opzetten van je bedrijf. Maar na een aantal jaar komt er vaak zowel financieel als in je hoofd wat meer ruimte voor je pensioen. Wij kozen destijds voor een lijfrente als start van ons pensioenpotje. Een redelijk veilige optie, want je kan er tussentijds niet bij. Maar aan de andere kant heb je geen invloed op de beleggingen die er worden gedaan en worden er veel kosten ingehouden. Banksparen is ook zo’n voor de hand liggende optie. Bij banksparen loop je minder risico en zijn de kosten lager, maar de opbrengst vaak ook.

Beleggen, meer risico?

Een optie met iets meer risico is om te gaan beleggen. Beleggen kan op de beurs, maar ook in onroerend goed. Wat ons betreft een hele mooie oplossing. Waarom? De waarde van het onroerend goed kan uiteraard fluctueren, maar als je het verhuurt, heb je altijd inkomsten. Je stelt dus je cashflow zeker, ook als je met pensioen gaat. En uiteraard heb je altijd nog de optie om het onroerend goed te verkopen en van de opbrengst te leven.

Verborgen waarde

Niet alleen een saldo bij de bank of een pand heeft waarde. Als jouw onderneming goed draait, zit daar uiteraard ook veel waarde in. Bijvoorbeeld goodwill, een bedrijfspand of een klantenportefeuille. Zo zie je maar dat je op veel manieren vermogen kunt opbouwen om later van te leven.

Hoe pak je dit aan?

Stap één is kijken hoeveel je nodig hebt als je stopt met werken. In ons boek hebben we een heel simpel rekenvoorbeeld opgenomen om te bekijken hoeveel je op moet bouwen. Wil jij dit ook eens berekenen? Vraag naar ons boek of neem het mee bij je volgende meeting met BG. Tip: begin met checken wat je al hebt opgebouwd als je eerder in loondienst gewerkt hebt op www.mijnpensioenoverzicht.nl. En uiteraard staan wij altijd klaar om met je mee te kijken!

Blijf op de hoogte