072-5669116

Elke zelfstandige is een ondernemer: eens!

Elke zelfstandige met een missie en een visie is wat ons betreft een ondernemer! Of dat nu een bloemist, een jurist of een webdesigner is, maakt niet uit. De enige zelfstandige die eigenlijk géén ondernemer is, is de zogenaamde ‘schijnzelfstandige’.

Schijnzelfstandigheid

Schijnzelfstandigen doen feitelijk hetzelfde werk als het personeel dat in loondienst is van de opdrachtgever. Denk bijvoorbeeld aan ZZP-ers in de zorg, de bouw of bij PostNL. Dat noemen wij geen ondernemers, want er is geen sprake van een eigen visie, er is weinig vrijheid en weinig risico.

Kenmerken van een ondernemer

Steeds meer mensen starten als zelfstandige. Vaak omdat ze op zoek zijn naar een nieuwe uitdaging, hun eigen keuzes willen maken en meer vrijheid zoeken. Een echte ondernemer is iemand die kansen ziet, deze kansen benut en zo waarde creëert. Dat lukt alleen met een visie en een drive. Die visie en de mogelijkheid om je eigen keuzes te maken, ontbreekt vaak bij schijnzelfstandigheid.

Ondernemen is risico nemen

Een ander belangrijk kenmerk van het ondernemerschap is dat je een bepaald risico loopt. Je zal bijvoorbeeld eerst moeten investeren en vervolgens zelf moeten zorgen dat je klanten aantrekt en dat je liquiditeit voldoende is. Daarnaast moet je zelf zorgen voor een pensioenvoorziening en diverse verzekeringen. Ook deze risico’s ontbreken grotendeels bij schijnzelfstandigheid.

Bovenal: ondernemen is leuk!

Ten slotte nog een heel belangrijk kenmerk van ondernemers: hun passie! Sommige ondernemers hebben van hun hobby hun werk gemaakt, anderen zagen een gemis in de maatschappij en zijn daarom hun onderneming gestart en weer anderen hadden een andere visie dan hun werkgever en zijn daarom voor zichzelf begonnen. Maar de grote gemene deler is dat ze een passie hebben voor wat ze doen en er energie van krijgen!

Blijf op de hoogte