072-5669116

Zit het ondernemerschap in je bloed?

Er is nog geen speciaal gen ontdekt waaruit blijkt of iemand later ondernemer wordt, maar toch zie je vaak meerdere ondernemers binnen een familie. Is ondernemerschap dan erfelijk? Nee, dat niet. Maar bepaalde karaktereigenschappen natuurlijk wel!

Zit het in je genen?

Zowel Joost als Pascal komen niet uit een gezin van ondernemers. Dat is dus meteen hét bewijs dat je ouders geen ondernemers hoeven te zijn om het zelf te worden. Toch zat het er van jongs af aan al in. Pascal had al vroeg ambitie. Hij wilde doorgroeien als werknemer om zijn doelen te bereiken. Maar toen zijn visie niet meer strookte met die van KPMG waar hij destijds werkte, heeft hij de stap gemaakt om het zelf te gaan doen. Joost was als kind al bezig met ‘handeltjes’ zoals limonade verkopen langs de weg. Hij ziet gewoon overal kansen en dat is altijd zo gebleven.

Wat heb je nodig voor het ondernemerschap?

Ondernemerschap hoeft dus niet in je bloed te zitten, maar bepaalde karaktereigenschappen komen wel goed van pas. Denk aan leiding geven, doelgericht werken, risico aan durven en doorzettingsvermogen. Die eigenschappen zijn dan weer wél erfelijk. En het helpt natuurlijk ook als je een voorbeeld in je omgeving hebt van een ondernemer. Maar nodig is het zeker niet!

Ondernemerschap vergt visie

Met die karaktereigenschappen ben je er nog niet. Je kunt zelfstandige zijn, maar toch geen echte ondernemer. Denk bijvoorbeeld aan ZZP-ers in de zorg of bij PostNL. Om écht iets op te bouwen, heb je visie en ambitie nodig. Wij zijn ook niet in één week van onze zolderkamer naar de onderneming gegroeid die we nu hebben. Dat vergt veel sturing, reflectie en visie. En laten wij je daar nou heel goed bij kunnen helpen! Dus overweeg je om voor jezelf te beginnen? Dan heb je wellicht meer aan een goed gesprek met ons dan aan dat ondernemers-gen in je bloed!

 

Blijf op de hoogte