072-5669116

Neem eens een balansdag… of twee!

Kan je als zelfstandig ondernemer werk en privé wel scheiden? Die vraag wordt mij vaak gesteld. Ja, dat kan. Maar het valt niet mee, het blijft altijd een uitdaging!

De eerste 5 jaar

Eigenlijk moet ik dat antwoord bijstellen. Want de eerste 5 jaar is het bijna niet te doen. Dan moet je zo veel tijd en energie in je onderneming stoppen, dat de balans vaak ver te zoeken is. Die ervaring hebben wij zelf ook. Zo heb ik een keer mijn zus weggestuurd die in het weekend op de stoep stond om gezellig een kop koffie te drinken omdat ik met een klus bezig was die maandag af moest. Dat was voor haar moeilijk te begrijpen….

Neem het thuisfront mee

Dat brengt me meteen bij de eerste tip die wij je mee kunnen geven: maak duidelijke afspraken met het thuisfront. Een eigen bedrijf starten heeft ook voor je omgeving behoorlijke gevolgen. Neem ze niet alleen mee in de beslissing om voor jezelf te beginnen, maar maak daarna ook goede afspraken. De eerste tijd zal het echt aanpoten zijn en zullen ze het soms zonder jou moeten stellen. Maar er zijn natuurlijk grenzen!

Hoe lang houd je dit vol?

Zoals je kunt lezen in de blog Ik wens je veel personeel toe zijn wij in de eerste paar jaar enorm gegroeid qua personeel. We dachten namelijk dat dat de oplossing was. Als we maar meer mensen in dienst hadden, zouden we het wel rustiger krijgen. Maar niets was minder waar! We kregen er alleen maar zorgen bij. En ons verantwoordelijkheidsgevoel groeide flink mee. Nu voelden we niet alleen de verantwoordelijkheid naar onze klanten, maar ook naar ons personeel.

Wake-up call

Je voelt hem al aankomen: dit was natuurlijk niet vol te houden. Zowel Joost als ik kregen een moment dat we het niet meer zagen zitten. Noem het een burn-out, een dip of wat je wilt. Maar dit overkomt veel ondernemers. Behalve dat het natuurlijk flink kl*te is, is het wel een kans om de dingen anders aan te gaan pakken. Een wake-up call!

Hoe krijg je dan wel die balans?

Onze eerste ingeving was: we verkopen de tent! Dat we daar al snel op terugkwamen, lees je in de blog Brainstormen in een hutje op de hei. Wat dan wel werkt, is voor iedereen anders. Wat ons geholpen heeft, is om prioriteiten te stellen en keuzes te maken. Ook een stapje terug doen in je verantwoordelijkheid is een aanrader. Zo heb ik jarenlang nooit vrij genomen in de herfstvakantie, omdat het dan altijd topdrukte is op kantoor. Totdat ik een keer gedwongen werd om in die week vrij te zijn en alles op kantoor gewoon op rolletjes liep!

Koers houden

Keuzes maken en prioriteiten stellen gaat veel makkelijker als je een duidelijke koers uitzet. Onze strategische sessies vinden meestal in Friesland op een boot plaats. Daar stappen we uit de dagelijkse praktijk en bedenken we waar we over 5 of 10 jaar willen staan. Niet alleen zakelijk, maar ook privé. Zo zetten we onze koers uit. Dat helpt bij het maken van keuzes en zorgt voor rust. Wil je bijvoorbeeld over 5 jaar een stapje terug doen? Dan zal je daar nu al rekening mee moeten houden in je keuzes. Je moet je organisatie er op inrichten, je personeel opleiden, een buffer opbouwen.

Heb het lef om hulp te vragen

Het klinkt nu zo makkelijk, maar een manier vinden om meer balans te creëren valt niet mee. Als je er zelf niet uit komt, durf dan om hulp te vragen. Coaching heeft mij enorm op weg geholpen. Want wat ik aanvankelijk niet besefte, was dat ik niet alleen tijd voor mijn gezin moest maken, maar ook voor mezelf. Want als ik niet functioneer, heeft mijn gezin er ook niks aan. Mijn verantwoordelijkheid naar klanten en personeel moest (een stukje) plaats maken voor verantwoordelijkheid naar mezelf toe. Joost zegt altijd: Nee zeggen tegen een ander, is Ja zeggen tegen jezelf!

Vind je eigen weg

Zoals ik al zei, het is heel persoonlijk wat voor jou een goede manier is om meer balans te creëren. Wat wij allebei doen, is de schoolvakanties vrij plannen. Dat geeft zo’n vrijheid! Maar Joost werkt weer vaak ’s avonds. Hij vindt het heerlijk om dan weg te werken waar hij overdag niet aan toe is gekomen. Ik pak die uurtjes juist ‘s ochtends vroeg, als er nog bijna niemand op kantoor is. Sporten is natuurlijk altijd een goed idee. En verder zijn er een heleboel praktische tips voor meer balans, die we in dit artikel verder toelichten.

Het antwoord

Ik kan inmiddels volmondig ‘Ja’ zeggen op de vraag Kan je als zelfstandig ondernemer werk en privé wel scheiden? Maar dat ging niet zonder slag of stoot. De belangrijkste les die ik geleerd heb, is om mezelf bovenaan te zetten. En mocht ik dat nog wel eens vergeten, dan heb ik gelukkig een gezin dat me daar aan helpt herinneren!

Pascal   

 

Blijf op de hoogte