072-5669116

Voor jezelf beginnen is een groot risico: niet eens!

Elke maand lees je op onze kalender een stelling over het ondernemerschap. We beginnen januari meteen met een interessante, want natuurlijk is voor jezelf beginnen een risico! Maar toch zijn we het niet eens met deze stelling. Waarom? Omdat je heel veel kunt doen om dat risico te beperken.

Branche en uitgangspositie

Uiteraard is het risico erg afhankelijk van de branche waarin je werkt en wat je uitgangspositie is. Begin je een winkel of restaurant? Dan moet je een pand huren, voorraad inkopen en personeel aannemen. Je begrijpt wel dat je dan meer risico loopt dan wanneer je een tekstschrijver bent en thuis vanaf je laptop kunt werken. Maar ook als je vanaf 0 moet starten is het risico groter dan wanneer je een goed lopend bedrijf overneemt of al een klantenkring hebt.

Welke risico’s loop je dan precies?

Alles wat in loondienst wordt afgedekt of opgevangen door een werkgever, moet je nu zelf regelen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Aansprakelijkheid
  • Wanbetalers
  • Onzekerheid over inkomen ten opzichte van vaste lasten
  • Ziekte / arbeidsongeschiktheid
  • Pensioen

De risico’s beperken

Het grootste risico loopt je als de bank vraag om persoonlijke garantstelling. Dan kan tegenslag in je onderneming namelijk ook negatieve gevolgen hebben voor je privé situatie. Maar zoals gezegd zijn er veel manieren om die risico’s te beperken. Denk daarbij aan het kiezen van de juiste rechtsvorm, de juiste verzekeringen en het opbouwen van je eigen pensioen. Meer over het beperken van de risioc's lees je in deze blog van Pascal. Maar de belangrijkste factor in het beperken van de risico’s is eigenlijk: goede begeleiding. En daar komen wij graag om de hoek kijken!

Ga ervoor!

Wij kennen de valkuilen, de beren op de weg en de mazen in het net die komen kijken bij het opzetten van een eigen bedrijf. Wij kunnen je begeleiden, helpen met het maken van de juiste keuzes en waarschuwen als je uit de bocht vliegt. En misschien nog wel het belangrijkste: wij kunnen je motiveren om jouw droom werkelijkheid te maken. De weg daarnaar toe is altijd anders dan je nu kan overzien, maar wij houden je op het goede pad!

Joost en Pascal

Blijf op de hoogte