072-5669116

Als ondernemer ben je nooit klaar met je werk: Oneens!

Als zelfstandig ondernemer ben je eigenlijk nooit klaar met je werk. Je mailbox is nooit leeg, je hebt altijd wel achterstallig werk in te halen, klusjes te doen of je telefoon rinkelt weer. Er is gewoonweg altijd iets te doen…. Als je daarvoor kiest!

Van 9 tot 5

Natuurlijk hangt het af van het soort onderneming waar je in werkt, maar je hebt altijd een keuze. Heb je een winkel of restaurant, dan kan je zelf je openingstijden bepalen. Maar vergis je niet, want ook buiten openingstijden is er genoeg te doen! Werk je online of vanuit huis, dan is de verleiding groot om ook ‘s avonds en in het weekend door te gaan. En heb je bijvoorbeeld een storingsdienst of werk je als verloskundige, dan moet je natuurlijk zorgen dat je altijd bereikbaar bent en paraat staat. 

Verantwoordelijkheid

Veel ondernemers voelen een grote verantwoordelijkheid. Naar hun klanten om ze de best mogelijke zorg of kwaliteit te bieden, naar hun thuissituatie om te zorgen dat er genoeg inkomsten zijn of naar hun personeel om ze goed te begeleiden. Die verantwoordelijkheid kan maken dat je blijft werken, ook als dat ten koste van jezelf gaat. Dan is het belangrijk dat je leert loslaten.

STOP

Dat er altijd iets te doen is, wil niet zeggen dat je nooit kan stoppen met je werk. Zelfs als je altijd bereikbaar moet zijn, zijn er manieren waarop je tijd vrij kan maken om te ontspannen. Het is belangrijk dat je grenzen stelt. Komt er een telefoontje met een spoedklus? Bedenk dan wat die jou oplevert (geld, tevreden klant) en wat het jou kost (stress, je kind niet naar bed kunnen brengen) en weeg dat tegen elkaar af. Wees hierin heel duidelijk, naar je klant toe, naar je personeel toe, maar vooral naar jezelf toe. Communiceer dat je op zondag niet bereikbaar bent, zet een nooddienst op met concullega’s of neem mensen in dienst die taken van jou over nemen (en laat het dan echt los!).

Niets doen is ook niet alles

Zorg dat je momenten creëert waarop je alles los kan laten. Niet alleen op vakantie, maar ook op dagelijkse of wekelijkse basis. Want juist díe momenten zorgen ervoor dat je het op de lange termijn kan volhouden en leuk blijft vinden. Als je niet regelmatig zorgt voor ontspanning, is de kans groot dat je lichaam het vóór jou zal doen en je in een burn-out of andere impasse terecht komt. Dan word je pas echt stil gezet en kán je niks meer doen, maar daar wordt niemand blij van!

Blijf op de hoogte