072-5669116

Als ondernemer is het moeilijk werk en privé gescheiden te houden: Oneens

Natuurlijk voel jij je verantwoordelijk voor je bedrijf, maar het is minstens zo belangrijk om diezelfde verantwoordelijkheid voor je privé situatie op te brengen!

Verleidelijk
Uiteraard verschilt het per onderneming hoe moeilijk het is om privé en werk gescheiden te houden. Werk je vanuit huis of heb je een bedrijf samen met je partner, dan is de scheidslijn al snel vervaagd. Maar eigenlijk geldt voor elke ondernemer dat er altijd wel iets te doen is als je thuis komt. De verleiding is dus heel groot om thuis door te gaan, máár tegelijk is het heel hard nodig om tijd te reserveren voor je privé situatie. Doe je dat niet, dan loop je vroeg of laat tegen de lamp!

Hard nodig 
Als je niet goed voor jezelf, je partner of je gezin zorgt, komt er een moment dat je daar spijt van krijgt. Je komt misschien in een burn-out terecht, je partner vraagt een echtscheiding aan of je krijgt je bedrijf lijdt er onder. Als je beseft hoe belangrijk het is, zijn er altijd manieren om te zorgen dat je ook aan privé tijd toekomt. 

Het kán altijd
Het mooiste is als je je onderneming zó kan inrichten dat deze ook doordraait zonder jou. Dat geeft rust en ruimte voor jezelf. Heb je geen personeel? Dan kan je ook een deel van je werk uit handen geven. Zit je bijvoorbeeld ’s avonds thuis nog de administratie te doen of de website aan te passen? Dat kan je uit besteden! En werk je samen met je partner? Spreek dan bijvoorbeeld af dat je tijdens het eten nooit over werk praat, maar juist over andere dingen. Zo houd je het leuk voor iedereen.

Grenzen stellen
Het belangrijkste is dat je duidelijk bent en grenzen stelt. Wil je in het weekend nog een klus doen? Blok daar dan een paar uur voor en stop daarna ook echt. Het helpt als je dat uitspreekt tegen je partner of gezin. Dat schept duidelijkheid, dan weet iedereen waar hij aan toe is. Ook naar je klanten toe is dat belangrijk. Communiceer bijvoorbeeld dat je na 21.00 uur en op zondag geen telefoon aanneemt. Zet een out-of-office op je mail of laat een automatisch Whats-app bericht sturen dat je op werkdagen binnen 24 uur antwoord op vragen. 

Vakantie is geen luxe! 
Dat geldt bijvoorbeeld ook voor vakanties. Als je lang van te voren en duidelijk communiceert wanneer je op vakantie bent, vinden de meeste klanten dat geen probleem. Regel opvang voor je werk of zorg dat je alles afgerond hebt voordat je weggaat. Neem vervolgens ook écht afstand van je werk, zodat je daarna weer energiek en vol inspiratie aan de slag kan gaan. Een telefoontje of appje moet kunnen, maar rust vooral uit zodat je dubbel zo scherp kunt terugkomen!

Blijf op de hoogte