072-5669116

Duurzaam ondernemen doen wij zo!

Duurzaam ondernemen is één van onze kernwaarden en dat is niet zo vanzelfsprekend als het misschien klinkt. Duurzaam ondernemen doe je niet "eventjes erbij”. Het zijn bewuste keuzes voor nu en voor de toekomst!

Waarom duurzaam ondernemen?

Waarom niet, zou ik zeggen! Duurzaam ondernemen doen wij natuurlijk in de eerste plaats omdat we een schone wereld willen achterlaten voor onze kinderen. Maar er zijn zó veel andere voordelen aan duurzaam ondernemen.

Steeds meer klanten en particulieren kiezen voor duurzame opties. Ze nemen die visie ook mee bij hun keuze voor een bank, accountant of andere ondernemer waar ze zaken mee doen. Dus als jij duurzame keuzes maakt, heb je steeds vaker een streepje voor in het keuze proces van je klant. Bij Europese aanbestedingen is het zelfs een voorwaarde om mee te kunnen dingen naar de opdracht!

Niet onbelangrijk: het levert (op termijn) vaak een kostenbesparing op. We blijven wel accountants, dus letten we op de centen ;). Met minder kosten en een betere keuze voor het milieu kan je alleen maar spreken van een win-win situatie!

Bewustwording is de eerste stap

Natuurlijk zijn we ons altijd bewust geweest van de wereld om ons heen. Maar toen we 7 jaar geleden tijdens een strategische sessie onze kernwaarden gingen bepalen, werd pas duidelijk dat we dit écht een belangrijk onderdeel van onze bedrijfsvoering vinden. En dan heb ik het niet alleen over “groen” ondernemen, maar ook over maatschappelijk verantwoord ondernemen. De uitleg van onze kernwaarde Duurzaam ondernemen is dan ook:

BG accountants is maatschappelijk betrokken en heeft oog voor het milieu. Maar duurzaam is meer dan dat. Wij investeren graag in duurzame relaties, met jou, met onze klanten, met andere professionals en met de maatschappij waarin we allemaal samen leven.

Doelen stellen maakt het concreet

Zo’n kernwaarde is mooi, maar omdat veel plannen verloren gaan in de waan van de dag, is het belangrijk om doelen te stellen en daar regelmatig bij stil te staan. Daarom hebben wij een plan opgesteld met doelen die we binnen een jaar wilden bereiken en doelstellingen bepaald voor de langere termijn.

Energieneutraal kantoor 

Eén van die doelen was dat we op kantoor Alkmaar energieneutraal wilden opereren. Dat is gelukt en daar zijn we best trots op! Samen met de VVE en onze media partner boozd hebben we ruim 130 zonnepanelen op het dak van ons pand laten installeren. Daarmee wekken we onze eigen energie op en sinds 2015 mogen we ons een energie neutraal kantoor noemen. Duurzaam accountantskantoor

Kleine aanpassingen maken ook verschil

Naast een energie-neutraal kantoor, zijn we ook (bijna) een paperless office. Alle dossier zijn tegenwoordig digitaal en we communiceren via e-mail of ons portaal. Dat scheelt niet alleen papier, maar ook toners en kastruimte! We werken met thin clients (kleine PC’s met minder energieverbruik), hebben warmteplaten in het plafond laten aanbrengen, rijden met een aantal hybride auto’s en scheiden ons afval. Want ook kleine aanpassingen kunnen een groot verschil maken!

Duurzaam is niet alleen “groen”

Duurzaam ondernemen gaat niet alleen om het milieu. Het draait om de hele maatschappij om ons heen. Daarom maken wij ook op andere vlakken maatschappelijk verantwoorde keuzes. Zo hebben we een tijd lang iemand met een beperking in dienst gehad via de Wet Wajong. Wij hebben ervaren dat mensen met een beperking ook prima kunnen meedraaien in een team en door onze ervaring kunnen we klanten adviseren over alle voor- en nadelen van zo’n keuze.

Daarnaast sponsoren we ook het ALS zorgteam. Dit is een bijzonder initiatief van een klant van ons. Ondanks de beperkingen die zijn ziekte met zich meebrengt, blijft hij zich inzetten voor de medemens. Zelfs ons drukwerk laten we heel bewust verzorgen door SpringerUit Drukwerk, hét voorbeeld van een maatschappelijk verantwoorde onderneming!

Pro deo of “om niet”

Ook wordt er vaak een beroep op ons gedaan door onze omgeving. De school, de voetbalclub of een andere vereniging, heeft mensen nodig om hun activiteiten rond te krijgen. Wij worden (heel verrassend) geregeld gevraagd als penningmeester. Natuurlijk doen we dat graag. In een maatschappij die steeds individualistischer wordt, is het belangrijk om de krachten te “verenigen” en samen iets moois neer te zetten. Daar verwachten we niks voor terug en dat voelen mensen. Daarom levert het vaak juist waardevolle contacten en nieuwe samenwerkingen op!

Duurzame keuzes maken

Als kantoor hebben wij inmiddels veel ervaring met het maken van duurzame keuzes. Ook in de relaties die we aangaan en de investeringen die we doen, maken we duurzame keuzes. Wij kennen inmiddels de valkuilen, maar ook de voordelen. In onze gesprekken met klanten en andere MKB-ers laten we dit onderwerp dan ook vaak voorbij komen. Zo maken wij anderen bewust van de voordelen en stimuleren we het maken van duurzame keuzes. Samen werken we aan een maatschappij waarin duurzaam ondernemen een vanzelfsprekendheid wordt!

Pascal

Blijf op de hoogte