072-5669116

Netwerken is een must voor ondernemers: Eens

Absoluut, netwerken is heel belangrijk voor ondernemers! Maar klakkeloos in allerlei netwerkclubjes stappen is niet slim. Bedenk heel goed welke manier van netwerken bij jou past en wat je doel is.

Bepaal je doel

Netwerken kost veel tijd en als je in het wilde weg gaat netwerken, is dat vaak verloren tijd. Bepaal dus eerst je doel en doelgroep. Wil je meer omzet? Wil je nieuwe klanten? Wil je een klankbord van collega-ondernemers? Wil je leren om jezelf te presenteren? Het kan allemaal, maar niet elk netwerk leent zich daar voor. Als je een netwerkclub zoek die past bij jouw doelen, levert het je veel meer energie op en besteed je je tijd efficiënt.

Welke manier past bij jou?

Voor sommigen heeft netwerken een nare bijsmaak. Alsof je jezelf moet verkopen en gaat vissen naar klanten. Maar netwerken kan op heel veel manieren! Van verplichte breakfast-meetings tot hele vrijblijvende clubjes. En de mensen die je er tegen komt, verschillen net zo zeer: van beginnende ZZP-ers tot CEO’s van grote bedrijven. Bedenk zelf hoe vaak je samen wilt komen, welke verplichtingen daar bij komen kijken en waar jij je goed bij voelt.

Netwerken buiten je netwerk

Netwerken doe je niet alleen in een businessclub. Kijk gewoon eens rond op LinkedIn wat interessante contacten kunnen zijn voor jou. Of sluit je aan bij een beroepsvereniging, keurmerk of andere gevestigde naam. En zelfs op zaterdag langs de lijn bij de voetbal kan je ingangen creëren als dat beter bij jou of bij je doel past!

Gunfactor

Uiteindelijk brengt elk netwerk je nieuwe kansen. Al is het maar jouw eigen netwerk van klanten, dat zijn je beste ambassadeurs! Zeker als jouw instelling is te "geven" aan het netwerk, dan is het netwerk vaak geneigd om terug te geven. Veel MKB-ers doen namelijk graag zaken met mede-ondernemers. Dat is wat je noemt de gunfactor. Zaken doen met iemand waarmee je een klik hebt, is veel prettiger dan met een ‘anoniem’ bedrijf. Dus wil jij graag klanten van je relaties krijgen? Zorg dan dat je zelf ook mensen doorverwijst binnen je netwerk!

Blijf op de hoogte