072-5669116

Ondernemerschap verrijkt

Toen ik begon met werken bij KPMG had ik een droombeeld van waar ik over 15 jaar zou staan: ik zou een goede positie hebben met voldoende carrière mogelijkheden, een mooie auto onder mijn kont en een lekker salaris. Dat was toen mijn definitie van "rijk", inmiddels weet ik wel beter!

Een vakidioot
Mijn carrière bij KPMG begon veelbelovend. Maar al snel merkte ik dat er in mijn ogen niet genoeg ruimte was voor het échte werk: klanten adviseren. Ik ben een vakidioot en wil met mijn kennis anderen helpen. Door bedrijfspolitiek, tarieven en een andere visie was daar bij KPMG niet genoeg ruimte voor. Dus de volgende stap was een logische, maar ook een hele spannende: samen met Joost begon ik in 2002 Baarda — Gabler Accountants. Joost en ik hebben dezelfde normen en waarden en we delen dezelfde passie: klanten adviseren en begeleiden met onze kennis. We geloven in elkaar en vullen elkaar aan.

Oude website Baarda-Gabler Terug naar de basis
Waar ik even geen rekening mee had gehouden, was dat zelfstandig ondernemen ook terug naar de basis betekende. Ik moest weer zelf administraties verwerken, de jaarrekeningen inbinden, briefjes naar de belastingdienst typen en zelfs het keukentje schoonlappen. Dat was nou niet bepaald waar ik mij mee bezig wilde houden. Gelukkig waren mijn vrouw en vader er om daar bij te helpen. Maar al snel gingen de zaken goed en kwam er personeel. Eerst een secretaresse, later een assistent en zo groeiden we in een paar jaar tijd naar een onderneming met meer dan 10 man personeel.

De valkuilen
Geweldig, zou je denken! Veel werk, veel personeel. Maar daar lag ook precies onze valkuil. We hadden nu weliswaar meer "handjes", maar tijd om echt intensief met onze klanten bezig te zijn was er nog steeds niet. Onze dagen werden gevuld met managen, personeel aansturen en brandjes blussen. Dat lees je in onze blog Ik wens je veel personeel toe! Bovendien wilden we overal de controle over houden en konden niks uit handen geven.

Heisessies op een boot
In die tijd ontstonden onze strategische sessies. Joost en ik trekken er ieder half jaar op uit. Letterlijk. Even helemaal weg uit de dagelijkse werkzaamheden en met een zogenoemde helikopterview naar ons bedrijf kijken. Waar staan we nu? Waar willen we naar toe? En zijn we dan op het juiste pad? Een hei-sessie, maar dan op een boot in Friesland. Dat zijn de momenten dat we de grootste lol hebben, maar ook intense gesprekken voeren. We ontdekken onze leerpunten en stellen onze doelen bij. Want een bedrijf dat groeit en een mooie omzet heeft, wil niet altijd zeggen dat je er ook een goede boterham aan over houdt. En meer personeel betekent ook niet automatisch een ontlasting van werk voor de directie. Dat zie je pas als je er van een afstand naar kijkt. Ik kan het iedere ondernemer aanraden! samen ondernemen

Durf te kiezen
Wat ons sterkt is dat we trouw blijven aan onze visie: Samen ondernemen. En dat we leerden om beslissingen te nemen en te veranderen. Soms moet je durven kiezen. Durven je tarieven te verhogen, durven delegeren, mensen durven ontslaan of afscheid nemen van bepaalde diensten of producten. We hebben zelfs weleens overwogen om het bedrijf te verkopen. Maar toen bleek dat we onszelf dan mee moesten verkopen en weer in loondienst zouden komen, was dat idee snel van de baan.

Een coach helpt je verder
Mijn grootste leerschool was echter het moment dat ik er even helemaal doorheen zat. Ik was zoals veel ondernemers altijd aan het werk, ik ging voor de beste kwaliteit en bovendien wilde ik alles zelf in de hand houden. Dat werd me op een bepaald moment te veel. Ik heb de hulp van een coach ingeschakeld. Een coach spiegelt je gedrag, kijkt naar onderliggende gedachten of overtuigingen en is er om jou verder te helpen. Dat proces is zwaar, maar het brengt je zoveel verder. Ik heb in die periode ontzettend veel geleerd over mijzelf, maar ook over anderen. Dat breng ik nog dagelijks in praktijk. Niet alleen met Joost, maar ook met personeel, met klanten en thuis met mijn vrouw en kinderen.

Dit is rijkdom
Wat ik altijd helder voor ogen heb gehad, is mijn passie, mijn drijfveer: samen ondernemen met onze klanten! Inmiddels weet ik dat je dan ook wat randvoorwaarden moet accepteren en soms je koers moet bijstellen. Het ondernemerschap heeft mij énorm veel gebracht. Ik zou nooit meer anders willen. Inmiddels kan ik zeggen dat ik rijk ben. Écht rijk. Rijk aan ervaringen, rijk aan inzicht, rijk aan dierbare mensen om me heen. Het ondernemerschap heeft mij verrijkt en dat is veel meer waard dan een dikke bankrekening!

Pascal   

Blijf op de hoogte