072-5669116

Als ondernemer heb je alle vrijheid: Eens!

Dat klopt: als ondernemer heb je alle vrijheid! Je mag je eigen keuzes maken, zelf bepalen welke richting je op gaat, wie je aanneemt, waar je in investeert en wanneer je werkt. Maar voelt dat ook altijd zo? Nee, zeker niet.

Je bent zelf je strengste werkgever

Meestal ben je zelf je strengste werkgever, zeker in het begin. Je wilt een klantenkring opbouwen, een goede indruk maken en de hoogste kwaliteit leveren. Het werk is nooit af. Bovendien komen er taken bij die je als werknemer niet had. Denk aan administratie doen, plannen of fouten oplossen die je personeel gemaakt heeft. Tijd voor jezelf of voor de passie waarmee je ooit begonnen bent, komt dan in het gedrang. Door de grote verantwoordelijkheid die je voelt naar je klanten en je personeel loop je de kans dat jouw onderneming gaat voelen als een gevangenis.

Terug naar de vonk

Voel jij dat zo? Dan wordt het tijd om de vrijheid terug te pakken! Wat was jouw drijfveer om ooit voor jezelf te beginnen? Zorg dat je weer tijd maakt om die vonk te voelen en wakker vervolgens het vuurtje aan. Eén van de mogelijkheden daarvoor is het door ontwikkelen van je organisatie. Wellicht is er een werknemer die wat verantwoordelijkheid van jou over kan nemen. Of misschien is er de mogelijkheid om een deel van de onderneming (dat jou alleen maar tijd, geld of energie kost en weinig oplevert) af te stoten of een deel van het proces uit te besteden.

Het is een proces

Het is een uitdaging om die vrijheid op te blijven zoeken. Het is een proces waar je aan moet blijven werken. Maar toch kunnen wij volmondig zeggen: ja, als ondernemer heb je alle vrijheid. Dus pak die vrijheid dan ook!

Blijf op de hoogte