072-5669116

Verruiming WKR voor personeelsfeesten

De Belastingdienst verruimt naar verwachting zijn standpunt over de toepassing van de WKR (werkkostenregeling) bij bedrijfsuitjes en personeelsfeesten. Het gaat dan om uitjes die werkgevers op een externe locatie organiseren en die in het kader van de dienstbetrekking staan. De Belastingdienst vindt dat bij dit soort bedrijfsuitjes de gerichte vrijstellingen voor maaltijden en reis- en tijdelijke verblijfskosten van toepassing zijn.

Dit betekent dat de reiskosten van en naar het uitje, de kosten van de maaltijden, de hapjes en de drankjes en de overnachtingen niet in mindering komen op de vrije ruimte van 1,2 procent. Voor veel werkgevers betekent dit een verruiming van hun werkkostenbudget!

 

Vertier

Als de activiteiten op en rond het uitje of personeelsfeest voornamelijk het karakter van vertier hebben, is er sprake van een personeelsfestiviteit. In dat geval worden de kosten gezien als  loon voor de werknemers en gaat het dus wél ten koste van de vrije ruimte. Hierbij moet je denken aan de kosten van de personeelsactiviteit zelf zoals een potje paintball of het optreden van een artiest.

 

 

Knip

Als het bedrijfsuitje wordt gecombineerd met een studiedag met een zakelijk karakter, zijn de gerichte vrijstellingen voor cursussen, congressen en dergelijke en van toepassing. Er zal dan een onderscheid of zogenaamde ‘knip’ moeten worden gemaakt tussen de op studie gerichte activiteiten  en de op vertier gerichte activiteiten. De invulling van het programma zal dus doorslaggevend zijn bij de vraag of zo’n ‘knip’ moet worden toegepast.

 

 

Advies

Het is nog niet zeker of de Belastingdienst deze verruiming zal gaan hanteren, maar in alle situaties zal je als werkgever de afzonderlijke onderdelen van de activiteit op de factuur moeten kunnen specificeren. Houd daar dus rekening mee bij het plannen van je uitje. Mocht je advies willen over hoe je het budget en de WKR zo gunstig mogelijk kan toepassen, neem dan contact op met ons!

 

15-05-2020

DGA in de coronacrisis, waar heb je recht op?

Lees verder
08-05-2020

Minimumloon 1,6% omhoog per 1 juli 2020

Lees verder
10-04-2020

Laatste update Corona maatregelen voor Pasen

Lees verder
Blijf op de hoogte