072-5669116

Nieuwe regels wegwerpplastics: werkbaar of niet?

Met de SUP-wetgeving (SUP = Single Use Plastics) wil de overheid de hoeveelheid wegwerpplastics die in het milieu terechtkomen drastisch verlagen. Sinds 2021 is de verkoop van plastic bestek, rietjes en roerstaafjes al verboden, maar daar komen met ingang van 1 juli 2023 een aantal nieuwe regels bij. Mooi initiatief, maar staat de milieuwinst wel in verhouding tot de kosten en moeite voor ondernemers?

Regels vanaf 1 juli 2023

Als je vanaf 1 juli 2023 eten of drinken verkoopt dat afgehaald of bezorgd kan worden, moet je de klant extra laten betalen voor wegwerpbekers en -bakjes die (deels) gemaakt zijn van plastic. Deze verpakkingen mag je dus niet meer gratis aanbieden. Ook ben je vanaf 1 juli verplicht om een herbruikbare optie aan te bieden. Dat kan op twee manieren: de beker of het bakje vullen dat de klant zelf meebrengt of zelf een herbruikbaar alternatief aanbieden.

Kosten apart vermelden

De kosten voor de wegwerpverpakking moeten apart op de bon te zien zijn om het bewustzijn te vergroten. Het advies van de overheid is om € 0,25 extra te rekenen voor een beker en € 0,50 voor een maaltijdverpakking. Je bent vrij om de hoogte van de vergoeding te bepalen, als het maar wel apart vermeld staat op de bon.

Grote impact op ondernemers

Deze nieuwe regels hebben een grote impact op de bedrijfsvoering van ondernemers. Niet alleen de horeca heeft hiermee te maken, ook voor de plastic verpakking van een maaltijdsalade in de supermarkt, een beker koffie op het tankstation of een ijsbakje bij de ijssalon moeten straks kosten worden gerekend. Grote ketens zoals Albert Heijn, McDonalds of New York Pizza hebben al een flinke uitdaging om deze regels door te voeren, laat staan de kleine ondernemer op de hoek. Het aanbieden van herbruikbare opties vraagt soms om een hele nieuwe keukenstroom (alles moet afgewassen worden, wat ook weer meer water en schoonmaakmiddel kost) en bovendien moet de administratie en het kassasysteem anders ingericht worden.

Kleine winst voor het milieu

Juist het gemak en de snelheid van afhaalmaaltijden of koffie op het station zijn een reden voor mensen om géén eigen verpakking mee te nemen. De vraag is dus hoe groot het effect zal zijn van deze nieuwe maatregel. Waarschijnlijk zal de drempel van € 0,25 of € 0,50 geen belemmering vormen voor mensen om tóch voor de wegwerpverpakking te kiezen. En wat betreft de bewustwording van de kosten op de bon: wie vraagt er nu nog om een bonnetje bij zijn coffee-to-go?

Regels vanaf 1 januari 2024

Vanaf 1 januari 2024 komt er nog een nieuwe regel bij. Dan mag je helemaal geen plastic meer gebruiken voor consumptie te plekke. De groep die met deze nieuwe regel te maken heeft wordt dan nog groter. Denk bijvoorbeeld aan afwasbare mokken op kantoor, herbruikbare bekers en bakjes op festivals en op sportclubs.

Meer informatie en advies

De SUP-wetgeving bestaat uit meer dan de hier besproken maatregelen. Wil je meer informatie over de regels? Kijk dan op de website van de overheid bij Afval. Wil je advies hoe je dit het beste in je adminstratie kunt verwerken? Neem dan contact op met ons.

06-05-2024

Check-in voorkomt burn-out

Lees verder
03-04-2024

Flexibele arbeidsvoorwaarden, een mooie troef!

Lees verder
15-02-2024

Rouwverlof is maatwerk

Lees verder
Blijf op de hoogte