Rouwverlof is maatwerk
Het verliezen van een dierbare is heftig, dat weet iedereen. Maar hoe ga je daar als werkgever mee om? Welke regels zijn er voor verlof na een sterfgeval? En wat kun je doen om rouwverzuim te beperken?
Rouwverlof of bijzonder verlof?
De meeste vormen van verlof zijn met duidelijke regels in de wet vastgelegd. Zo is er rondom de geboorte van een kind veel geregeld, maar dat geldt niet bij het eindigen van een leven. Rouwverlof is ‘gewoon’ een vorm van bijzonder verlof. Maar wil je het goed doen, dan verdient rouwverlof net zo veel aandacht als andere vormen van verlof.
Wat zijn de regels?
Rouwverlof geven is niet wettelijk verplicht. Maar rondom een sterfgeval in de directe familie staan vaak wel regels in de cao. Is er geen verplichte cao van toepassing? Dan kun je zelf afspraken maken over rouwverlof. Voor bijzonder verlof bij overlijden zijn dit gebruikelijke regels:
- Bij het overlijden van een echtgenoot/partner of eigen (stief)kind: 4 dagen
- Bij het overlijden van een van de (schoon)ouders: 2 dagen
- Bij het overlijden van een broer, zwager, (schoon)zus, opa of oma: 1 dag
Extra rouwverlof
Als je zelf het overlijden van een naaste hebt meegemaakt, weet je dat 1-4 dagen eigenlijk niks is. Vaak heb je die tijd nodig om allerlei zaken te regelen en ben je totaal nog niet aan rouwen toegekomen. Het is dus heel waarschijnlijk dat werknemers meer tijd nodig hebben. Geef iemand die ruimte door extra rouwverlof te geven. Daarbij kan je het loon volledig of deels doorbetalen, dat mag je zelf bepalen. Rouwverlof gaat overigens niet ten koste van vakantiedagen.
Geen familie, wel verlof
Vaak zijn er geen regels voor het overlijden van een goede vriend, huisgenoot of collega. Terwijl dit enorm veel impact kan hebben op je personeel. Als je medewerker de enige is die de nodige zaken rond het overlijden kan regelen, heeft hij of zij recht op calamiteitenverlof. Maar ook als dat niet het geval is, kan je één of meerdere dagen vrij geven. Daarmee laat je zien dat je geeft om het welzijn van je personeel en kan je wellicht een ziekmelding of uitval voorkomen.
Rouwverlof vastleggen
Als er voor jouw branche geen afspraken zijn vastgelegd in een cao, is het verstandig om ze zelf vast te leggen in de arbeidsovereenkomst of een personeelshandboek. Maak de afspraken zo concreet en transparant mogelijk, zodat er later geen misverstanden kunnen ontstaan. Maar blijf ook flexibel. Elke werknemer is anders en de behoeften bij rouw kunnen enorm verschillen. De ene werknemer wil misschien het liefst tijd thuis doorbrengen, terwijl de ander zo snel mogelijk weer aan de slag wil.
Verlof op maat
Verlof is niet voor iedereen de beste oplossing. Mensen die rouwen kunnen ook baat hebben bij werk. Werken geeft structuur, zingeving en afleiding tijdens het rouwproces. Maar het kan ook een vlucht zijn en dan is het soms beter om iemand ‘naar huis te sturen’. Doe dit altijd in goed overleg en zorg dat je werknemer zich gehoord en gesteund voelt door jou. Heb je het vermoeden dat het niet goed gaat? Schakel dan de bedrijfsarts of een coach in. Door rouwende werknemers goed te begeleiden kun je vaak langdurig verzuim voorkomen!