072-5669116

Te weinig geldschieters voor het MKB

Het aantal financiers voor ondernemers in het MKB schiet tekort. Dat stelt de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Volgens de toezichthouder ontbreekt het aan concurrentie en kent de markt hoge toetredingsdrempels.

Het grootste gedeelte van de financiering aan het MKB komt van ABN Amro, ING en Rabobank. Volgens de toezichthouder zijn er geen andere partijen actief die op grote schaal leningen en kredieten verstrekken aan het MKB. Ook zijn er aanbieders gestopt met hun activiteiten in Nederland.

Veel MKB-ers zijn voor hun bedrijfsvoering afhankelijk van externe financiering. Een gebrek aan concurrentie kan volgens de ACM leiden tot hogere financieringskosten, slechtere dienstverlening en minder innovatie. Ondernemers moeten gestimuleerd worden om te gaan 'shoppen'. Banken zouden daarom meer informatie moeten verstrekken over belangrijke kenmerken van het financieringsaanbod.

Nieuwe aanbieders

De ACM roept de overheid op om dit probleem op te lossen door toetreding van nieuwe aanbieders en de groei van alternatieve financieringsvormen te stimuleren. ''Ook is het belangrijk dat de banken duidelijker zijn over de rente", zegt Chris Fonteijn, voorzitter van de ACM.

De toezichthouder gaat een studie doen naar de mogelijkheid voor ondernemers om het bankrekeningnummer mee te nemen bij een overstap naar een andere bank. Deze zogeheten nummerportabiliteit kan volgens de ACM de drempel verlagen voor MKB-ers om over te stappen.

NVB

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) vindt ook dat gezonde concurrentie op de financieringsmarkt belangrijk is, maar is van mening dat het rapport van de ACM een te eenvoudig beeld geeft. "De constatering dat de verwachte winstmarge van banken de laatste twee jaar is gestegen, bewijst niet dat er ook echt winst is gemaakt en dat daardoor de concurrentie is verminderd", aldus de NVB in een reactie.

Het is hoe dan ook de moeite waard om banken en leningsovereenkomsten te vergelijken. BG accountants heeft veel ervaring met financieringsaanvragen voor het MKB, dus wij helpen je graag!

20-07-2020

Geboorteverlof uitgebreid per 1 juli 2020

Lees verder
03-07-2020

Aanpassingen tweede periode NOW

Lees verder
02-07-2020

Nieuw: Tegemoetkoming Vaste Lasten MKB

Lees verder
Blijf op de hoogte