072-5669116

Fiscale regels voor kerstpakketten

In principe moet je over de waarde van vergoedingen en schenkingen aan personeel loonbelasting en premie volksverzekeringen inhouden. Toch hoeft een werknemer geen belasting te betalen over zijn kerstpakket. Hoe zit dat precies?

Kerstpakketten vallen onder de noemer loon in natura. Je mag dan ook geen contant geld geven als kerstpakket. Een cadeaucheque of Pluim telt niet als contant geld en mag dus weer wel. 2013 is het een na laatste jaar waarin je als ondernemer mag kiezen of je het kerstpakket laat vallen onder het eindheffingsloon of de werkkostenregeling. (Vanaf januari 2015 is de werkkostenregeling voor iedereen verplicht.) Deze regeling vervangt alle bestaande fiscale regels voor vergoedingen en houdt het volgende in:

Je mag 1,5% van de totale loonsom besteden aan vergoedingen en geschenken zoals het kerstpakket. Kom je boven deze forfaitaire vrije ruimte uit, dan betaal je over het teveel uitgegeven bedrag een eindheffing van 80%.

Kies je nu nog voor het eindheffingsloon? Dan geldt dat je per kalenderjaar per personeelslid € 70,- mag uittrekken voor geschenken. Hierover moet je een eindheffing toepassen van 20%. Een kerstpakket van € 70,- kost dan uiteindelijk € 84,-. Maar geef je een werknemer ook al een cadeautje met zijn verjaardag of andere gelegenheid en kom je boven het bedrag uit? Dan moet de werknemer inkomstenbelasting over zijn geschenken betalen.

14-02-2019

VIA Vooraf Ingevulde Aangifte inkomstenbelasting activeren

Lees verder
11-02-2019

Hoger nettoloon of valt het tegen?

Lees verder
30-01-2019

Heb je een Tesla? Zo zit het met je bijtelling!

Lees verder
Blijf op de hoogte