072-5669116

Tegemoetkoming Energiekosten MKB

Tot nu toe hebben we een zachte winter, maar toch is de verhoging van de energiekosten voor veel ondernemers al pijnlijk duidelijk. Winkeliers houden de voordeur dicht, sportscholen zetten de verwarming een graadje lager en op kantoor zijn de dikke truien niet meer weg te denken. Voor ondernemers in de glastuinbouw, schaatshallen of zwembaden is het helemaal niet meer te doen. Voor deze ondernemers zal de Tegemoetkoming Energiekosten (TEK) misschien verlichting brengen.

Wat is de TEK?

Zoals de naam al zegt, is de TEK een bijdrage aan de hoge energierekening voor ondernemers waarvan de energiekosten een groot deel van hun totale kosten uitmaken. De tegemoetkoming is een tijdelijke steun voor de periode 1 november 2022 tot en met 31 december 2023. Zo krijg je als ondernemer de tijd om je bedrijf te verduurzamen of de bedrijfsvoering zo aan te passen dat je de hoge energieprijzen in de toekomst terug kan verdienen.

Wat krijg je?

De hoogte van de tegemoetkoming is 50% van het bedrag dat je meer betaalt aan energiekosten dan de drempelprijs. De drempelprijs is € 1,19 per m³ gas en € 0,35 per kWh elektriciteit. Over het bedrag daarboven kan je dus 50% terugkrijgen.

Wanneer kom je in aanmerking?

Je kunt de TEK-regeling aanvragen als jouw onderneming relatief veel energie verbruikt voor de bedrijfsvoering. De belangrijkste voorwaarden voor de TEK zijn:

  • In 2022 zijn de kosten voor gas en elektriciteit minimaal 7% of meer van jouw omzet
  • Je hebt maximaal 250 werknemers en jouw omzet is minder dan € 50 miljoen per jaar

Helaas worden de kosten voor gas en elektriciteit afgezet tegen de omzet en niet tegen de winst of de totale kosten. Dat betekent dat in de praktijk maar heel weinig ondernemers in aanmerkingen komen voor de TEK. Alle voorwaarden van de TEK kan je vinden op de website van de RVO.

Hoe kan je TEK aanvragen?

De TEK regeling staat nog niet open. Aanvragen kan waarschijnlijk in het 1e kwartaal van 2023 bij de RVO. De precieze datum is nog niet bekend, maar als je het online formulier invult op de website van de RVO word je op de hoogte gehouden.

03-04-2024

Flexibele arbeidsvoorwaarden, een mooie troef!

Lees verder
15-02-2024

Rouwverlof is maatwerk

Lees verder
11-12-2023

Eindejaarstips 2023

Lees verder
Blijf op de hoogte