072-5669116

Eerste kennismaking Belastingplan 2016

Op Prinsjesdag is het Belastingplan voor 2016 bekend gemaakt. Hier een eerste indruk, binnenkort lees je meer over de gevolgen voor ondernemers in onze nieuwsbrief!

Het Belastingplan staat in het teken van belastingverlaging. Het kabinet vermindert de lasten op arbeid met € 5 miljard. Dat levert volgens straatsecretaris Wiebes van Financiën extra banen en een hogere economische groei op.

Werknemers
Werknemers houden vanaf volgend jaar netto meer geld over. De tarieven in de 2e en 3e belastingschijf gaan omlaag, terwijl de arbeidskorting stijgt. Ook verhoogt het kabinet de bovengrens van de 3e belastingschijf. Daar staat tegenover dat de algemene heffingskorting voor hogere inkomens wordt afgebouwd. 

Werknemers met jonge kinderen profiteren van een verhoging van de inkomensafhankelijke combinatiekorting en van de kinderopvangtoeslag. Deze maatregelen moeten het makkelijker maken om een betaalde baan te combineren met de zorg voor kinderen.

Werkgevers
Voor werkgevers wordt het aantrekkelijker om mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt in dienst te nemen. Vanaf 2017 krijgen werkgevers een tegemoetkoming van maximaal € 2.000 per jaar voor elke werknemer die rond het minimumloon zit. Het CPB heeft berekend dat de verlaging van lasten op arbeid met € 5 miljard al binnen 2 jaar in totaal 21.000 banen oplevert.

Eenvoudiger
Het blijft nodig om het belastingstelsel te vereenvoudigen. In 2016 worden bijvoorbeeld de twee innovatieregelingen (Research & Development en Speur & Ontwikkelingswerk) samengevoegd. Het doel is om ieder jaar in het Belastingplan stappen te zetten op weg naar een beter en eenvoudiger belastingstelsel.

Vermogensrendementsheffing
Het kabinet stelt een hervorming voor van de vermogensrendementsheffing in box 3. Hierdoor sluit de heffing gemiddeld beter aan bij het rendement dat belastingbetalers daadwerkelijk behalen. Het heffingsvrije vermogen stijgt naar € 25.000. Het vlakke tarief van 30% blijft gehandhaafd.

Schenkingsvrijstelling
De vrijstelling voor een eenmalige schenking voor de eigen woning wordt verhoogd en verruimd. Het maximale schenkingsbedrag gaat vanaf 2017 structureel omhoog naar € 100.000. Daarnaast vervalt de beperking dat de schenking door een ouder aan een kind moet worden gedaan. De voorwaarde dat de ontvanger van een schenking tussen de 18 en 40 jaar oud moet zijn, blijft wel bestaan.

03-04-2024

Flexibele arbeidsvoorwaarden, een mooie troef!

Lees verder
15-02-2024

Rouwverlof is maatwerk

Lees verder
11-12-2023

Eindejaarstips 2023

Lees verder
Blijf op de hoogte