072-5669116

De Wet AVG staat voor de deur

Sinds 25 mei 2018 is de Wet AVG een feit. Dit is de nieuwe Europese wet voor databescherming. Iedere onderneming, die beschikt over persoonsgegevens moet aan deze wet voldoen. Heb jij je niet voorbereid? Dan is het zaak om dat snel te doen, want er zit best wat werk aan vast.

AVG en GDPR is hetzelfde

Allereerst ter verduidelijking: AVG staat voor Algemene Verordening Gegevensbescherming. Dit is de Nederlandse vertaling van de General Data Protection Regulation (GDPR). De termen worden in de media door elkaar gebruikt, maar ze betekenen dus hetzelfde.

Wat houdt de AVG in?

De AVG is een wet ter bescherming van persoonsgegevens. De wet schrijft bedrijven, overheidsinstanties en non-porfitorganisaties maatregelen voor over het veilig verzamelen, opslaan en verwerken van persoonlijke gegevens. Deze wet vervangt de huidige Wet Bescherming Persoonsgegevens (Wpb). De AVG geldt voor álle organisaties van álle groottes en in álle branches in de EU. Verwerkt jouw organisatie persoonsgegevens van mensen in Nederland of in de EU? Dan heb je dus sinds 25 mei 2018 met de AVG te maken!

Waarom is de Wet AVG er?

De wet is in het leven geroepen om de privacy van burgers te beschermen. Alle personen in de EU hebben het recht om te weten óf een bedrijf haar persoonlijke gegevens verzamelt en waarvoor die gegevens gebruikt worden. Als burger heb je dus altijd het recht om je gegevens te wijzigen of te laten verwijderen. Maar ook om aan te geven dat jouw gegevens niet gebruikt mogen worden voor marketingdoeleinden, nieuwsbrieven of andere toepassingen.

Wat betekent dat voor bedrijven?

Als bedrijf moet je goed in kaart brengen welke gegevens je verzamelt en waarom. Daarnaast zijn bedrijven verplicht om die persoonsgegevens goed te beveiligen. Datalekken zijn aan de orde van de dag en dus moet je als organisatie kunnen bewijzen dat je er alles aan doet om de persoonsgegevens zo goed mogelijk te beschermen. Dat kan bijvoorbeeld door het versleutelen van gegevens. Maar je bent ook verplicht een goede back-up te hebben.

Wil je persoonsgegevens gebruiken voor bepaalde doeleinden, dan moet iedere persoon ‘een specifieke, vrij bepaalde en ondubbelzinnige toestemming geven met kennis van zaken’. Oftewel je mag iemand niet aanschrijven of zijn gegevens gebruiken zonder dat diegene daar nadrukkelijk toestemming voor heeft gegeven.

Hoe ga ik dat organiseren?

Dat is nogal wat waar je aan moet voldoen! Dan vraag je je waarschijnlijk af "Hoe ga ik dat organiseren?". Dat dachten wij ook zoals je kan lezen in de blog van Joost. Daarom hebben we ons goed voor laten lichten (want wij zijn ook niet volledig op de hoogte van alle ins en outs) en hebben we wat praktische tips over de AVG voor je op een rijtje gezet.

Kom je er niet uit?

Dan zijn er altijd nog andere partijen die je verder kunnen helpen Onze media partner boozd bijvoorbeeld. Die weten precies wat je moet doen als je een webshop hebt. Of de IT professionals van Interparts Online, zij kunnen je verder helpen met de beveiliging van je gegevens.

De AVG is geen éénmalige actie

Tot slot nog dit: de naleving van de AVG is niet iets wat je nu één keer doet en vervolgens klaar is. Het is een continu proces waarin je de wet altijd moet naleven. Houd je het niet bij, dan kun je een boete verwachten.

06-05-2019

Sectorpremies dalen en verdwijnen in 2020

Lees verder
23-04-2019

Nieuwe inlog-mogelijkheid BG portaal

Lees verder
15-04-2019

Mails van BG in de spam? Dit kan je doen!

Lees verder
Blijf op de hoogte