Vorig bericht
072-5669116

Samen ondernemen?

Laat je nummer achter, dan bellen we!


BTW terugvragen op zonnepanelen, het kan alsnog!

Duurzaam ondernemen is één van de kernwaarden van BG accountants. Mede daarom hebben wij zonnepanelen op het dak van ons pand en stimuleren we klanten om hetzelfde te doen. Maar behalve duurzaam is het ook financieel aantrekkelijk. Heb je zonnepanelen en lever je stroom aan een leverancier? Dan ben je voor de Belastingdienst ondernemer. Dat betekent dat je de BTW op deze investering terug kunt vragen.

BTW terugvragen

De aanschaf en installatie van zonnepanelen wordt al langere tijd gestimuleerd met verschillende regelingen. Zo kan je de BTW (21%, een flinke kostenpost!) terugvorderen via de Belastingdienst. Je moet je dan wel aanmelden als ondernemer. Dat gaat heel simpel via de zogenaamde vereenvoudigde werkwijze zonnepanelen voor particulieren.

Niets doen heeft geen gevolgen

Je bent niet verplicht je aan te melden als ondernemer in dit geval. Als je je niet aanmeldt, krijg je van de Belastingdienst automatisch ontheffing van BTW-aangifte via een regeling voor 'kleine ondernemers'. Maar niets doen heeft wel één groot nadeel: je kunt dan ook géén BTW terugvragen over de aanschaf en installatie.

Onduidelijkheid

Lang was er onduidelijkheid over de termijn waarbinnen de aanvraag voor teruggave gedaan moest worden. Inmiddels heeft de Hoge Raad beslist dat de Wet op de omzetbelasting geen termijn kent voor het terugvragen door een startende BTW-ondernemer. Dat betekent dus dat alle particulieren die zonnepanelen op hun woning hebben, alsnog de BTW terug kunnen vragen. Uitleg over de procedure vind je op de pagina Eigenaren van zonnepanelen van de Belastingdienst.

Addertje onder het gras

Toch zal niet iedereen blij zijn met deze regeling. Degenen die al een verzoek om teruggaaf hadden ingediend dat door de Belastingdienst is afgewezen omdat het niet op tijd was, hebben botte pech. Als een afwijzing eenmaal vaststaat, kan dit niet meer teruggedraaid worden. Ook al was de afwijzing achteraf gezien niet terecht. Dat is de zogenaamde schaduwkant van de zonnepanelen…

Maak een afspraak
Wij helpen je graag verder met vragen. Je kunt ons bellen op 072-5669116. Of maak een afspraak.

Afspraak maken

Het laatste nieuws in je mailbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief...


 
Nieuws: Prinsjesdag 2018: het hete hangijzer Het is bijna dagelijks in het nieuws: wordt de dividendbelasting afgeschaft of niet? Het kabinet staat nog steeds achter deze maatregel, terwijl de oppositie er fel op tegen is. Lees verder
Contact opnemen Alkmaar: (072) 566 9116

Lisse: (0252) 415 841

Contact
Volgend bericht