Vorig bericht
072-5669116

Samen ondernemen?

Laat je nummer achter, dan bellen we!


Woon jij ook in het huis van je kinderen?

Verkoop van de woning aan de kinderen terwijl de ouders in de woning blijven wonen. Een constructie die in het verleden veel is toegepast, omdat bij overlijden van de ouders de kinderen minder successierecht hoefden te betalen over de waarde van de woning. Een bekend Amsterdams filosoof zei ooit: “ieder voordeel heb zijn nadeel”. Met de wijziging van de Successiewet in 2010 is dit nadeel pijnlijk duidelijk geworden.

Neem mevrouw Vis, die in 1985 haar woning met een waarde van destijds € 150.000 heeft verkocht aan haar zoon. Omdat zij zelf in de woning mocht blijven wonen, betaalde de zoon niet de volle prijs, maar slechts € 60.000 plus 6% overdrachtsbelasting. Mevrouw Vis is begin 2011 overleden. De waarde van de woning is inmiddels gestegen tot € 500.000. Tot zijn stomme verbazing krijgt de zoon een aanslag erfbelasting van bijna € 68.000. Op basis van de tot 2010 geldende wetgeving zou de aanslag slechts € 4.800 zijn geweest. Notarissen spraken schande van het ontbreken van overgangsrecht.

Nadat ook Tros-Radar aandacht aan deze zaak heeft besteed, heeft staatssecretaris Weekers overgangsrecht aangekondigd: de waardestijging van de woning tussen het moment van verkoop en overlijden blijft buiten de heffing van de erfbelasting. Is in jouw familie ook sprake van deze veel voorkomende constructie? Dan adviseren wij je om (ondanks het aangekondigde overgangsrecht) toch even contact met ons op te nemen. Het overgangsrecht haalt namelijk niet alle financiële pijn uit de constructie. De oplossing is in alle gevallen maatwerk en is afhankelijk van de leeftijd van de ouder(s), de prijs van de woning en de financiële middelen binnen de familie.

 

Maak een afspraak
Wij helpen je graag verder met vragen. Je kunt ons bellen op 072-5669116. Of maak een afspraak.

Afspraak maken

Het laatste nieuws in je mailbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief...


 
Nieuws: Prinsjesdag 2018: het hete hangijzer Het is bijna dagelijks in het nieuws: wordt de dividendbelasting afgeschaft of niet? Het kabinet staat nog steeds achter deze maatregel, terwijl de oppositie er fel op tegen is. Lees verder
Contact opnemen Alkmaar: (072) 566 9116

Lisse: (0252) 415 841

Contact
Volgend bericht