072-5669116

Regels en tips over verplichte vrije dagen

Ons HRM team krijgt geregeld vragen van klanten over vrije dagen. Een veel gestelde vraag is of je als werkgever verplichte vrije dagen mag aanwijzen. Ja, dit mag. Maar het is wel belangrijk dat je die op tijd aankondigt. In dit artikel onze tips en de regels.

Er zijn dagen in het jaar dat het bij bepaalde bedrijven of in sommige branches heel rustig is. Denk bijvoorbeeld aan de dag na Hemelvaart, de dagen tussen Kerst en nieuwjaar of in de zomer. Dan is het slim om je bedrijf één of meerdere dagen te sluiten. Dat mag gewoon. Maar je krijgt wel met een aantal regels te maken.

De regels en tips op een rij:

  • Je mag als werkgever verplichte vrije dagen aanwijzen. Die gaan van het vakantiedagensaldo van jouw werknemers af.
  • In de CAO of arbeidsovereenkomst moet beschreven staan dat jij verplichte vrije dagen kunt aanwijzen en hoeveel dit er zijn.
  • Het is wel zo netjes om verplichte dagen al aan het begin van het jaar aan te kondigen. Het is niet verboden om later in het jaar nog verplichte vrije dagen aan te wijzen, maar dat zal je niet in dank worden afgenomen. Meld verplichte vrije dagen dus altijd zo snel mogelijk.
  • Een verplichte vrije dag is wel altijd een betaalde vrije dag en dus geen onbetaald verlof.
  • Kerst- en Nieuwjaarsdag zijn officiële vrije dagen, maar geen verplichte vrije dagen, tenzij dit in de CAO of arbeidsovereenkomst vastgelegd is. In de horeca en zorg bijvoorbeeld, gaat het werk vaak gewoon door. Leg in de arbeidsovereenkomst goed vast hoe je hier mee omgaat en of werknemers op deze dagen extra betaald krijgen of niet. Dit is namelijk niet bij wet vastgelegd.
  • Er is in de wet geen maximum aan het aantal vrije dagen dat je als verplichte vrije dag mag aanwijzen. Zo worden in de bouw en in het onderwijs bijna alle vrije dagen door de werkgever bepaald.
  • Voor je werknemers is het fijn om ook zelf vrije dagen te kunnen indelen. Bijvoorbeeld voor een bruiloft, weekendje weg of iets anders. Probeer hier als werkgever dus zo veel mogelijk rekening mee te houden. 

Heb jij de verplichte vakantiedagen al aangekondigd?

Zijn de verplichte vakantiedagen voor 2020 al bekend in jouw organisatie? Kondig ze dan zo snel mogelijk aan bij jouw werknemers. Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over verplichte vakantiedagen of andere personeelszaken? Stel ze dan aan ons HRM team, zij staan je graag te woord.

03-07-2020

Aanpassingen tweede periode NOW

Lees verder
02-07-2020

Nieuw: Tegemoetkoming Vaste Lasten MKB

Lees verder
25-05-2020

Steunpakket voor ondernemers 2.0

Lees verder
Blijf op de hoogte