072-5669116

Regel de inschrijving van jouw UBO’s vóór 27 maart 2022!

Misschien heb je er al eens van gehoord en misschien ook niet: UBO’s. Het zijn géén buitenaardse wezens en elke organisatie heeft één of meer UBO’s. Dit geldt dus ook voor jouw onderneming! In dit artikel leggen we kort uit wat UBO’s zijn en waarom je die moet inschrijven bij de Kamer van Koophandel.

Wat is een UBO?

UBO staat voor Ultimate Beneficial Owner, met andere woorden: een UBO is de uiteindelijk belanghebbende van een organisatie. In de wet staat het als volgt omschreven: ‘De natuurlijke persoon die de uiteindelijke eigenaar is van, of zeggenschap heeft over een vennootschap of andere juridische entiteit’.

In de praktijk moet je hierbij moet je denken aan mensen met meer dan 25% aandelen in een organisatie, mensen die meer dan 25% van het stemrecht of het economisch belang hebben, of mensen die in de praktijk zeggenschap hebben over of bestuurder zijn van een organisatie. Elke organisatie heeft dus één of meer UBO’s.

Waarom het UBO register?

Het UBO-register is opgesteld om het witwassen van geld en andere vormen van criminaliteit door zogenaamde UBO's tegen te gaan. Het zorgt voor transparantie en duidelijkheid. Door dit register heeft bijvoorbeeld de Belastingdienst meer inzicht in wie er zeggenschap hebben in organisaties en hier dus eventueel misbruik van kunnen maken. Maar het register is voor jou als ondernemer ook nuttig. Zo kan je bijvoorbeeld meer informatie krijgen over de belanghebbenden binnen een organisatie waar je zaken mee wilt doen.

Moeten alle UBO’s ingeschreven worden?

Of jij ook UBO's in moet schrijven hangt af van de rechtsvorm van je organisatie. Inschrijven is sowieso verplicht als je één van de volgende rechtsvormen hebt:

  • besloten vennootschappen,
  • stichtingen en verenigingen,
  • maatschappen,
  • vennootschappen onder firma.

Elke UBO van je organisatie moet je inschrijven in het register.

Let op: eenmanszaken, beursgenoteerde besloten en naamloze vennootschappen en verenigingen van eigenaars hoeven hun UBO’s niet te registreren!

Zo regel je de inschrijving in het UBO-register

Je kunt je kosteloos inschrijven via de website van de KvK met je DigiD code of online een formulier invullen, printen en opsturen naar de KvK. Naast wat persoonlijke gegevens zoals  voor- en achternaam, BSN, nationaliteit, adres en kopie van een geldig legitimatiebewijs moet je ook documenten aanleveren waaruit het belang van de UBO blijkt. Meer over de inschrijving lees je op de website van de KvK.

Wacht niet te lang!

Als jouw onderneming voor 27 september 2020 bij de KvK stond ingeschreven, heb je tot 27 maart 2022 de tijd om de inschrijving van jouw UBO‘s te regelen. Doe je dat niet? Dan krijg je een boete. Het vergt best wat uitzoekwerk, dus begin op tijd. Kom je er zelf niet uit? Dan helpen wij je graag met de inschrijving. Maar ook voor ons kost dat even tijd, dus wacht niet te lang en laat het ons snel weten als je hulp nodig hebt!

03-04-2024

Flexibele arbeidsvoorwaarden, een mooie troef!

Lees verder
15-02-2024

Rouwverlof is maatwerk

Lees verder
11-12-2023

Eindejaarstips 2023

Lees verder
Blijf op de hoogte