072-5669116

Pensioenfondsen gaan investeren in Nederland

Negen Nederlandse pensioenfondsen en verzekeraars zijn bereid te investeren in projecten voor duurzame energie, infrastructuur en MKB-leningen om zo de Nederlandse economie een duw in rug te geven. Dit heeft Minister Dijsselbloem van Financiën bekend gemaakt.

Om dit mogelijk te maken wordt op zeer korte termijn de Nationale Investeringsinstelling (NII) opgericht. De oprichting van de NII werd vorig jaar bij Prinsjesdag aangekondigd door het kabinet. Als de Nederlandse pensioenfondsen en verzekeraars maar 1 procent van hun totale vermogen in Nederland investeren, gaat het al om een bedrag van rond de 10 miljard euro. 

Dijsselbloem wil nog niet zeggen welke pensioenfondsen en verzekeraars meedoen en ook niet hoeveel geld ze bereid zijn te investeren. "We besteden 7 miljard aan infrastructuur, daar kunnen private financiers een rol spelen. Potentieel kan het om grote bedragen gaan, maar er zijn geen afspraken bij voorbaat gemaakt. Als er goede projecten zijn, zijn ze bereid daarop in te stappen." 

De NII wordt een naamloze vennootschap met aandeelhouders en gaat de projecten voorbereiden, aldus Dijsselbloem. De staat zal geen garanties geven op de investeringen. De voorbereiding voor de oprichting van de NII is gedaan door oud-bankier Jan van Rutte, die binnenkort meer details bekend maakt. 

PvdA-leider Diederik Samsom maande het kabinet pas nog om haast te maken met de oprichting van de NII. Het kabinet liet weten het ongeduld van Samsom te delen. Volgens Dijsselbloem is er door het kabinet veel tijd gestoken in de gesprekken met de institutionele beleggers en laten die nu "materieel zien dat ze meer willen investeren in Nederland". 

(Bron: ANP)

08-10-2020

BG accountants naar nieuwe locatie in Lisse

Lees verder
05-10-2020

Aanpassingen 3e steunpakket

Lees verder
05-10-2020

Prinsjesdag 2020

Lees verder
Blijf op de hoogte