Vorig bericht
072-5669116

Samen ondernemen?

Laat je nummer achter, dan bellen we!


Pensioenfondsen gaan investeren in Nederland

Negen Nederlandse pensioenfondsen en verzekeraars zijn bereid te investeren in projecten voor duurzame energie, infrastructuur en MKB-leningen om zo de Nederlandse economie een duw in rug te geven. Dit heeft Minister Dijsselbloem van Financiën bekend gemaakt.

Om dit mogelijk te maken wordt op zeer korte termijn de Nationale Investeringsinstelling (NII) opgericht. De oprichting van de NII werd vorig jaar bij Prinsjesdag aangekondigd door het kabinet. Als de Nederlandse pensioenfondsen en verzekeraars maar 1 procent van hun totale vermogen in Nederland investeren, gaat het al om een bedrag van rond de 10 miljard euro. 

Dijsselbloem wil nog niet zeggen welke pensioenfondsen en verzekeraars meedoen en ook niet hoeveel geld ze bereid zijn te investeren. "We besteden 7 miljard aan infrastructuur, daar kunnen private financiers een rol spelen. Potentieel kan het om grote bedragen gaan, maar er zijn geen afspraken bij voorbaat gemaakt. Als er goede projecten zijn, zijn ze bereid daarop in te stappen." 

De NII wordt een naamloze vennootschap met aandeelhouders en gaat de projecten voorbereiden, aldus Dijsselbloem. De staat zal geen garanties geven op de investeringen. De voorbereiding voor de oprichting van de NII is gedaan door oud-bankier Jan van Rutte, die binnenkort meer details bekend maakt. 

PvdA-leider Diederik Samsom maande het kabinet pas nog om haast te maken met de oprichting van de NII. Het kabinet liet weten het ongeduld van Samsom te delen. Volgens Dijsselbloem is er door het kabinet veel tijd gestoken in de gesprekken met de institutionele beleggers en laten die nu "materieel zien dat ze meer willen investeren in Nederland". 

(Bron: ANP)

Maak een afspraak
Wij helpen je graag verder met vragen. Je kunt ons bellen op 072-5669116. Of maak een afspraak.

Afspraak maken

Het laatste nieuws in je mailbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief...


 
Nieuws: Prinsjesdag 2018: het hete hangijzer Het is bijna dagelijks in het nieuws: wordt de dividendbelasting afgeschaft of niet? Het kabinet staat nog steeds achter deze maatregel, terwijl de oppositie er fel op tegen is. Lees verder
Contact opnemen Alkmaar: (072) 566 9116

Lisse: (0252) 415 841

Contact
Volgend bericht