072-5669116

Overheid betaalt 50% van 9 weken ouderschapsverlof

Het plan was er al, maar inmiddels is het definitief: de overheid gaat de eerste negen weken van het ouderschapsverlof voor de helft doorbetalen. Zowel voor vaders als voor moeders.

Verdere uitbreiding verlofregeling

De nieuwe regeling is een uitbreiding van de bestaande verlofregeling na de geboorte van een kind. Sinds 2019 hebben partners al recht op een hele week volledig doorbetaald loon, daarvoor was dat maar twee dagen. In 2020 kwam daar het aanvullend geboorteverlof bij. Daarmee kregen partners recht op vijf weken extra verlof die voor 70% doorbetaald worden. Nu kom daar dus ook nog negen weken ouderschapsverlof bij met 50% doorbetaling.

Waarom deze uitbreiding?

Ouders konden al 26 weken ouderschapsverlof opnemen in de eerste 8 jaar na de geboorte van hun kind. Maar dat is in principe onbetaald, tenzij je daar als werkgever aparte afspraken over hebt gemaakt. Maar lang niet iedereen kan het zich veroorloven om tijdelijk minder inkomen te hebben. Dus heeft het kabinet besloten een deel mee te betalen. Het is de bedoeling dat jonge ouders zo een betere balans tussen werk en gezin kunnen vinden.

Zo werkt de nieuwe verlofregeling

De negen weken verlof gelden zowel voor vaders als voor moeders. Voor de moeders komt het verlof bovenop het bestaande zwangerschapsverlof. De negen weken verlof moeten wel in het eerste levensjaar van het kind worden opgenomen. De overige 17 weken onbetaald verlof kunnen later opgenomen worden. Het UWV zorgt voor de uitbetaling van de vergoeding. Ouders krijgen een uitkering ter hoogte van 50% van hun dagloon, tot 50% van het maximum dagloon. Om ervoor te zorgen dat zowel het UWV als werkgevers zich kunnen voorbereiden op deze regeling, gaat die pas vanaf augustus 2022 in.

03-04-2024

Flexibele arbeidsvoorwaarden, een mooie troef!

Lees verder
15-02-2024

Rouwverlof is maatwerk

Lees verder
11-12-2023

Eindejaarstips 2023

Lees verder
Blijf op de hoogte