072-5669116

Nieuwe BTW nummers voor eenmanszaken

Vóór 1 januari 2020 krijgen alle eenmanszaken in Nederland een nieuw BTW nummer toegewezen. Het huidige nummer bevat namelijk het burgerservicenummer (BSN) van de ondernemer en dat is in strijd met de regels volgens de Autoriteit Persoonsgegevens.

Waarom een nieuw BTW nummer?

Het huidige BTW nummer bevat het BSN van de eigenaar. Dat betekent een verhoogd risico op identiteitsfraude. Het BSN is een vertrouwelijk nummer dat alleen bestemd is voor communicatie tussen burger en overheid. Het mag niet openbaar gemaakt worden volgens de Autoriteit Persoonsgegevens.

Wat betekent dit voor jou?

Alle eigenaren van een eenmanszaak krijgen eind 2019 een nieuw BTW identificatienummer toegestuurd. Dit nummer moet je vanaf 1 januari 2020 gaan gebruiken in je eigen administratie en communicatie. Dus bijvoorbeeld op je facturen en op je website. En vergeet het vooral niet aan ons door te geven voor de verwerking van jouw administratie en aangifte BTW!

Twee varianten

In de interne systemen van de Belastingdienst blijft, om technische redenen, het oude BTW of omzetbelastingnummer in gebruik. Dat mag omdat het hier gaat om interne verwerking door de overheid, waar het BSN voor is bedoeld. Dus in het kort: 

  • Gaat het om communicatie met de Belastingdienst? Gebruik het (oude) omzetbelastingnummer.
  • Gaat het om andere zakelijke communicatie? Gebruik het nieuwe BTW nummer.
03-04-2020

Meer duidelijkheid over de NOW, Tozo, TOGS en reiskosten

Lees verder
27-03-2020

UPDATE: uitwerking corona maatregelen

Lees verder
20-03-2020

Tips en links met een overzicht van de noodmaatregelen

Lees verder
Blijf op de hoogte