072-5669116

Grootste deel van de ZZP-ers werkt zonder modelovereenkomst

Zo'n 90 % van de opdrachtgevers en 87 % van de ZZP-ers gebruikt geen of nauwelijks modelovereenkomsten. Onder intermediairs ligt het percentage op 37 % blijkt uit onderzoek van TNS NIPO. Volgens de Belastingdienst is in veel gevallen duidelijk dat een ZZP-er of ondernemer niet in loondienst is en dan is een modelovereenkomst ook niet nodig.

ZZP-ers

ZZP-ers die de modelovereenkomsten niet gebruiken, zeggen dat het niet nodig is of dat hun opdrachtgever er niet naar vraagt. Zo’n 80 % van de zelfstandige ondernemers verwacht ook geen knelpunten met het werken volgens de nieuwe wet. De andere 20 % ervaart wel problemen, voornamelijk vanwege onduidelijkheid over de nieuwe regels.

Opdrachtgevers

Opdrachtgevers die nog geen modelovereenkomsten gebruiken, zeggen dat zij niet precies weten welke modellen ze moeten gebruiken. Ook vinden veel opdrachtgevers de overeenkomsten niet nodig. De meeste opdrachtgevers (73%) verwachten geen problemen met de nieuwe werkwijze. De rest maakt zich wel zorgen over een grotere aansprakelijkheid en onduidelijkheid.

Intermediairs

Tegelijkertijd ervaart 86 % van de intermediairs wel problemen met de nieuwe werkwijze. Onzekerheid bij opdrachtgevers en ZZP-ers over de nieuwe modelovereenkomsten en onduidelijkheid over hoe de Belastingdienst daarmee omgaat, zijn de voornaamste knelpunten.

Informatieavond Wet DBA

Ervaar jij ook twijfels of weet je niet waar je moet beginnen met het opstellen van een overeenkomst? Kom dan naar onze informatie avond over de nieuwe wet DBA en laat je informeren!

Bron: nu.nl

14-10-2021

De MIA en laadpalen

Lees verder
27-09-2021

Voorgenomen besluiten Prinsjesdag 2021

Lees verder
03-09-2021

Afscheid van de NOW, TVL en andere coronasteun

Lees verder
Blijf op de hoogte