072-5669116

Geboorteverlof uitgebreid per 1 juli 2020

Bevalt jouw partner binnenkort? Dan kan je gebruik maken van de regeling voor geboorteverlof die sinds 1 juli 2020 verruimd is. Als partner kan je nu namelijk maximaal 5 werkweken aanvullend geboorteverlof opnemen. Wat zijn de nieuwe regels? En hoe vraag je als werkgever een uitkering geboorteverlof aan? BG accountants legt het uit.

Dit was de regeling geboorteverlof 


Voorheen kregen partners alleen éénmaal het aantal werkuren per week aan geboorteverlof. Jouw werknemer heeft nog steeds direct na de bevalling van zijn of haar partner recht op een hele werkweek aan verlof. Werkt een werknemer bijvoorbeeld 5 dagen 6 uur per dag? Dan krijgt hij of zij 30 uur verlof. Je werknemer mag deze verlofdagen naar eigen inzicht opnemen. Maar moet dit wel doen binnen 4 weken na de geboorte van het kind. Als werkgever betaal je het loon tijdens dit verlof volledig door.

Aanvullend geboorteverlof sinds 1 juli 2020


Sinds 1 juli 2020 hebben jouw werknemers recht op aanvullend geboorteverlof. Het doel van deze nieuwe wet is dat ouders de zorg voor hun baby beter kunnen verdelen. Partners mogen – na de eerste week verlof - 1 tot maximaal 5 werkweken aanvullend geboorteverlof opnemen. Dat betekent dat de partner totaal maximaal 6 weken verlof op kan nemen. 
De eerste week verlof wordt door jou als werkgever 100% doorbetaald, de maximaal 5 weken aanvullend verlof ontvangt jouw werknemer een uitkering van 70% van het dagloon en als werkgever ontvang je hiervoor een vergoeding vanuit het UWV. De duur van het aanvullend verlof hangt ook hierbij weer af van het aantal per week gewerkte uren. 

Dit zijn de regels voor aanvullend geboorteverlof


Voor het opnemen van aanvullend geboorteverlof gelden deze regels:

  • Het kind is geboren op of na 1 juli 2020
  • Je werknemer is de partner van de moeder van het kind
  • Je werknemer heeft eerst het standaard geboorteverlof opgenomen (1 week)
  • Je werknemer moet de verlofuren opnemen binnen 6 maanden na de geboorte van het kind

Uitkering is 70% van dagloon


Tijdens het aanvullend verlof betaal jij je werknemer een uitkering van 70% van het dagloon. Er geldt een maximumdagloon. Het UWV betaalt de uitkering in één keer aan jou als werkgever uit. Je bent verplicht de volledige uitkering aan je werknemer te betalen.

Timing mag afwijken in overleg


Het aanvullend geboorteverlof moet in principe opgenomen worden binnen de eerste zes maanden na de geboorte van het kind. Maar als jouw bedrijf bijvoorbeeld te maken heeft met een zwaarwegend bedrijfs- of dienstbelang, dan mag je het verlof in overleg met je werknemer, anders inroosteren.

Hoe vraag je een uitkering aanvullend geboorteverlof aan?


De uitkering voor aanvullend geboorteverlof moet je als werkgever bij het UWV aanvragen. Dit doe je via het werkgeversportaal of Digipoort. Aanvragen via het WG-portaal kan alleen als je een E-herkenning niveau 3 hebt. De uitkering aanvragen kan zodra het kind geboren is en maximaal 4 weken voordat het verlof ingaat. 


Voor de aanvraag van de uitkering voor je werknemer heb je de volgende gegevens nodig:  

  • De geboortedatum van het kind.
  • Het aantal weken dat jouw werknemer aanvullend verlof wil opnemen (1, 2, 3, 4 of 5 weken).
  • De ingangsdatum van het verlof.
  • Een verklaring dat de werknemer al het standaard geboorteverlof van 1 keer de werkweek heeft opgenomen.

Meer over de nieuwe wet WIEG


De uitbreiding van het geboorteverlof is onderdeel van de wet WIEG. Deze wet werd van kracht op 1 januari 2019 en is sinds 1 juli 2020 uitgebreid met het aanvullend geboorteverlof. 

Vragen?


Heb je vragen over het geboorteverlof, aanvullend geboorteverlof of andere verlofregelingen zoals ouderschapsverlof of zwangerschapsverlof? Stel ze aan BG accountants, wij helpen je graag verder!

08-10-2020

BG accountants naar nieuwe locatie in Lisse

Lees verder
05-10-2020

Aanpassingen 3e steunpakket

Lees verder
05-10-2020

Prinsjesdag 2020

Lees verder
Blijf op de hoogte