072-5669116

Energielabel verplicht bij verkoop

Huiseigenaren die hun huis verkopen of verhuren moeten sinds 1 januari een nieuw energielabel regelen. Doe je dat niet, dan riskeer je een boete van 405 euro.

Het label geeft aan hoe zuinig het huis is met gas, elektriciteit en warmte. Er bestond al een energielabel en dat was ook verplicht, maar verkopers en kopers zagen daar vaak in onderling overleg van af.

Voorlopig label

Deze week vallen de eerste energielabels in de bus bij particuliere huiseigenaren. In januari en februari krijgen zo'n 5 miljoen huiseigenaren gratis een voorlopig energielabel voor hun huis toegestuurd. Zuid-Holland is als eerste aan de beurt. Het voorlopige label geeft nu al globaal aan hoe het met het huis is gesteld wat betreft energieverbruik. Deze schatting is gebaseerd op gegevens uit het kadaster en van vergelijkbare huizen. Het label varieert van A (zeer zuinig) tot G (zeer onzuinig).

Actueel maken via internet

Huiseigenaren kunnen dit label via internet aanvullen met actuele gegevens over bijvoorbeeld dubbel glas, isolatie, zonnepanelen of een nieuwe ketel. Na het doorgeven van die gegevens kan het voorlopige label omgezet worden naar een definitief label. Het definitieve label zal waarschijnlijk enkele tientjes gaan kosten. Als eigenaren geen definitief label willen, hoeven ze dat niet te doen. Het is alleen verplicht als er een nieuwe bewoner in komt.

Energieakkoord

De wet die dit label verplicht bij verhuur of verkoop van een woning is in januari ingegaan, zodat vanaf nu ook de boete geldt. Bij het voorlopige label ontvangen huiseigenaren een folder met uitleg en er is ook een helpdesk beschikbaar. Makelaars, notarissen, bouwbedrijven en andere deskundigen kunnen ook uitleg en informatie geven. Het nieuwe label vloeit voort uit het energieakkoord dat het kabinet in 2013 sloot met onder meer milieuorganisaties.

 

20-07-2020

Geboorteverlof uitgebreid per 1 juli 2020

Lees verder
03-07-2020

Aanpassingen tweede periode NOW

Lees verder
02-07-2020

Nieuw: Tegemoetkoming Vaste Lasten MKB

Lees verder
Blijf op de hoogte