072-5669116

De gekte op de huizenmarkt: meedoen of laten gaan?

Het zal je vast niet ontgaan zijn: de hypotheekrente staat historisch laag en je eigen huis kun je binnen no-time verkopen. Is dit dan het moment om je droomhuis te kopen? 

Te mooi om waar te zijn?

Om je heen zie je het gebeuren: vrienden en kennissen verkopen hun huis en maken een flinke stap naar een groter huis. Vaak met dezelfde of nog lagere maandlasten. Dat klinkt te mooi om waar te zijn, toch? Dat is het soms ook, maar vaak loont het wel om nu te verhuizen.

Duur, duurder, duurst

Het feit dat de rente zo laag staat, veroorzaakt een bepaalde gekte op de huizenmarkt. De huizen zijn duurder dan ooit en in veel gevallen wordt er zelfs over de vraagprijs heen geboden. Feit is dus dat je vaak ‘te veel’ betaalt voor je nieuwe huis. Maar als je een koophuis achterlaat, krijg je daar nu ook een hoge prijs voor. De lage rente maakt het dan toch aantrekkelijk om een stap te maken, omdat je maandlasten in veel gevallen lager zullen uitkomen.

Niet verhuizen, wel oversluiten?

Ben je niet van plan om te verhuizen, maar wil je wel je wel profiteren van de huidige lage rente? Dan is oversluiten een optie. Laat je wel goed voorlichten, want vaak kom je bedrogen uit door de hoge kosten. De meeste hypotheekverstrekkers laten je niet zonder boete oversluiten. Het is dan zelfs een overweging waard om toch te verhuizen, naar het huis van de buren bijvoorbeeld!

Blijven wonen en toch profiteren

Veel ondernemers kunnen op een andere manier profiteren van de lage hypotheekrente. Heb jij bijvoorbeeld onroerend goed (anders dan je eigen woonhuis) gefinancierd in box 3? Dan kan het wél lonen om die financiering over te sluiten.

Zakelijk onroerend goed

De rente op een lening voor bedrijfs onroerend goed ligt veel hoger dan op je eigen woonhuis. Je kan dit omzeilen door de volgende constructie: de overwaarde op je woonhuis benutten door voor dat bedrag (tegen hele lage hypotheekrente) geld te lenen en met dit geld weer in box 3 zakelijk onroerend goed te kopen. Of met dit geld de lening van je eigen BV af te lossen zodat dit beschikbaar komt om bedrijfs onroerend goed aan te schaffen.

Nu of nooit

De krapte op de woningmarkt die de hoge prijzen veroorzaakt, zal voorlopig nog wel even aanhouden. Dus wachten op lagere prijzen heeft weinig zin. En de verwachting is dat de hypotheekrente voorlopig nog historisch laag blijft. Dus waar wacht je nog op?

Heb jij jouw droomhuis gevonden en wil je een beetje hulp in deze hysterische huizenmarkt bij de financiering? Of zie jij kansen om een pand te kopen en met mooie opbrengsten te verhuren? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Wij zetten alle kosten voor je op een rijtje en koppelen je aan betrouwbare partners voor de financiering.

14-10-2021

De MIA en laadpalen

Lees verder
27-09-2021

Voorgenomen besluiten Prinsjesdag 2021

Lees verder
03-09-2021

Afscheid van de NOW, TVL en andere coronasteun

Lees verder
Blijf op de hoogte