072-5669116

Borg staan voor de BV

Ondernemers die bij de bank hebben aangeklopt voor een zakelijke financiering kennen ongetwijfeld het fenomeen borgstelling; de bank vraagt de aandeelhouder om in privé borg te staan voor de schulden van zijn BV. Fiscaal heeft deze borgstelling belangrijke gevolgen.

Zoals bij alle overeenkomsten tussen de aandeelhouder en zijn BV moet ook de borgstelling een zakelijk karakter te hebben. Zou je als DGA borg staan voor een ander, dan zou je daar een vergoeding voor willen hebben. Die vergoeding moet ook aan de BV worden gevraagd en schriftelijk worden vastgelegd. Is er geen vergoeding overeengekomen, dan gaat de Belastingdienst ervan uit dat de DGA toch een gebruikelijke vergoeding heeft ontvangen. Over deze vergoeding is jaarlijks inkomstenbelasting in box 1 verschuldigd.

Het kan voorkomen dat er verlies wordt geleden op de borgstelling. Als de DGA dan door de bank wordt aangesproken en namens de BV de schuld aflost, ontstaat er een regresvordering van de DGA op de BV. Als duidelijk wordt dat de BV niet in staat is om die schuld aan de DGA (geheel) af te lossen, ontstaat er een verlies voor de DGA. Dit verlies is weer aftrekbaar binnen de terbeschikkingstellingregeling (tbs-regeling). Al met al een complexe situatie.

Onlangs heeft de Hoge Raad uitspraak gedaan over de vraag wanneer een tbs-regeling begint, bij aanvang van de borgstelling of op het moment dat de DGA door de bank wordt aangesproken? De Hoge Raad is van mening dat er vanaf aanvang van de borgstelling tbs-situatie ontstaat. Verliezen op borgstellingen (kosten van notaris, adviseur) kunnen dus vanaf het begin ten laste van het box 1 inkomen worden gebracht. Verder bepaalde de Hoge Raad dat zodra duidelijk wordt dat de BV de regresschuld aan de DGA niet geheel kan aflossen, de DGA in box 1 een te verwachten verlies mag nemen.

De fiscale uitwerking van de tbs-regeling is niet eenvoudig en mede afhankelijk van de vraag of er huwelijkse voorwaarden zijn opgemaakt. Kom je dus in de sitautie dat de BV een krediet nodig heeft en vraagt de bank jou en/of je partner om mee te tekenen, neem dan contact met ons op om de fiscale gevolgen goed in kaart te brengen!
 

08-10-2020

BG accountants naar nieuwe locatie in Lisse

Lees verder
05-10-2020

Aanpassingen 3e steunpakket

Lees verder
05-10-2020

Prinsjesdag 2020

Lees verder
Blijf op de hoogte