072-5669116

Voorgenomen besluiten Prinsjesdag 2021

Normaal gesproken maakt een demissionair kabinet geen grote plannen, maar er zijn een aantal zaken die niet kunnen wachten. Daar draait het dan ook vooral om in deze Miljoenennota. Die miljoenen gaan voorlopig vooral naar het redden van het klimaat, de hoognodige woningbouw en het tegengaan van zware criminaliteit. Wat betekent dat voor jouw bedrijf?

Klimaatmaatregelen voor ondernemers

Het kabinet kondigde aan om € 6,8 miljard extra uit te geven aan klimaatmaatregelen. De grootste klimaatuitgave gaat naar subsidies voor bedrijven. Zo gaat er € 3 miljard extra naar de bestaande Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++). Met deze regeling helpt de overheid bedrijven bij het verminderen van de CO2-uitstoot. 

Om de overstap naar elektrisch rijden te stimuleren komt er ook extra geld vrij voor de Subsidie Emissieloze Bedrijfsauto's (SEBA). Hiermee wil de overheid zorgen dat ondernemers overstappen van vervuilende benzine-en dieselbusjes naar schone bedrijfswagens. De subsidie is 10% van de netto catalogusprijs (exclusief BTW, inclusief BPM) tot een maximum van € 5.000 voor iedere bedrijfsauto.

Let op! Schaf je in 2022 een elektrische auto van de zaak aan die je ook privé gebruikt? Dan wordt je bijtelling hoger. Die stijgt namelijk van 12% naar 16% en dus wordt elektrisch rijden fiscaal duurder.

Met de Milieu-investeringsaftrek (MIA) wil het kabinet bedrijven stimuleren om te investeren in innovatieve en duurzame bedrijfsmiddelen. Doordat je een percentage van de investering mag aftrekken van je fiscale winst, betaal je minder belasting. De MIA is opgedeeld in drie categorieën: 13,5%, 27% en 36%. Vanaf 1 januari 2022 worden de percentages die je mag aftrekken hoger, namelijk 27%, 36% en 45%.

Extra geld voor de bouwsector

Ben je ondernemer in de bouwsector? Reken dan maar op extra drukte - en dus wellicht extra personeel - de komende jaren. De overheid stelt de komende 10 jaar elk jaar € 100 miljoen beschikbaar voor de bouw van extra woningen. Dit geld komt beschikbaar via de gemeenten, die kunnen een aanvraag doen zodat er meer en sneller woningen gebouwd kunnen worden.

Overige maatregelen voor ondernemers

Zowel Koning Willem-Alexander als demissionair Minister van Financiën Wopke Hoekstra prezen vorige week de kracht van het Nederlandse bedrijfsleven. De verwachting is zelfs dat de economie eind 2021 weer terug is op het niveau van voor de crisis. Dat betekent dat ingrijpen niet meer zo hard nodig is. Toch heeft het kabinet in het Belastingplan nog een paar ‘verzachtende’ maatregelen opgenomen. Daarnaast zijn er een aantal ingezette plannen die komend jaar doorlopen. We zetten ze voor je op een rij.

  • Thuiswerkvergoeding - Ook nu de crisis op zijn eind loopt en de economie weer aantrekt, werken nog steeds veel mensen gedeeltelijk vanuit huis. De verwachting is dat dit structureel zo zal blijven. Daarom mag je vanaf 1 januari 2022 je werknemers een thuiswerkkostenvergoeding van maximaal € 2 per dag uitbetalen. Deze vergoeding is onbelast en dekt kosten als een hogere energierekening, internet, koffie, thee, toiletpapier en eventueel een bureau. Ga je een thuiswerkvergoeding uitkeren, dan vervalt voor die dag(en) wel de onbelaste reiskostenvergoeding.
  • Daling inkomstenbelasting - Heb je een eenmanszaak, V.O.F., maatschap of C.V.? Dan profiteer je vanaf 1 januari 2022 van een kleine daling in de inkomstenbelasting. Het tarief in de eerste schijf daalt van 37,1% naar 37,07%. Ook ondernemers die de AOW gerechtigde leeftijd hebben bereikt, merken een kleine daling van het tarief van 19,2% naar 19,17%.
  • Zelfstandigenaftrek wordt afgebouwd – De ingezette afbouw van de zelfstandigenaftrek wordt doorgezet in de komende jaren. Nu is het belastingvoordeel als je meer dan 1.225 uur aan je onderneming besteedt nog € 6.670, maar dit wordt tot en met 2027 jaarlijks met € 360 verlaagd.
  • Hogere grens vennootschapsbelasting - Heb je een B.V.? Dan profiteer je ook van belastingvoordeel. Vanaf 1 januari 2022 wordt de eerste schijf van de vennootschapsbelasting verhoogd naar maximaal € 395.000 winst. Over dit deel betaal je 15% vennootschapsbelasting. Daarboven ga je pas 25% betalen (nu betaal je al vanaf € 245.000 een tarief van 25%). Bijkomend voordeel is dat je verliezen binnen je B.V. vanaf 2022 onbeperkt mag meenemen naar komende boekjaren.
  • Lagere premie Arbeidsongeschiktheidsfonds - Vanaf 1 januari 2022 wordt de premie voor het Arbeidsongeschiktheidsfonds verlaagd met 1% voor kleine werkgevers (tot 25 werknemers). Zo wordt de loondoorbetalingsplicht minder zwaar en krijg je meer ruimte om bijvoorbeeld een verzekering af te sluiten tegen ziekteverzuim.

Persoonlijke situatie

De voorgenomen besluiten hebben natuurlijk niet op iedere onderneming hetzelfde effect. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je er zakelijk op vooruit gaat en privé op achteruit. Denk daarbij aan meer kosten voor je hypotheek of zorgverzekering. Bovendien is het niet zeker dat alle plannen doorgaan en staat de ingangsdatum van de meeste wetswijzigingen nog niet vast. Kortom: wil je precies weten wat de wijzigingen voor jou betekenen? Maak dan een afspraak voor een advies gesprek!

02-12-2022

Eindejaarstips 2022

Lees verder
02-11-2022

Afscheid van de Jubelton

Lees verder
26-09-2022

Prinsjesdag Special 2022

Lees verder
Blijf op de hoogte