072-5669116

Meld je nu aan voor OSS oftewel het één-loket-systeem

Vanaf 1 juli 2021 gelden nieuwe richtlijnen voor de BTW afdracht van e-commerce verkopen binnen de EU. De nieuwe regels gelden voor ondernemers die met een Nederlandse webshop een jaaromzet van € 10.000 of meer halen door verkopen aan particulieren binnen de EU.

E-commerce verkopen in de EU

Heb je een webshop of platform met klanten buiten Nederland, maar binnen de EU? Dan krijg je te maken met andere BTW regels dan in Nederland. Er zijn een aantal basisregels, bijvoorbeeld drempelbedragen voor de heffing van BTW en BTW registratie in het buitenland. Vanaf 1 juli 2021 worden deze regels aangepast. Met deze nieuwe richtlijnen wil de Europese Commissie de BTW-heffing eenvoudiger maken, een ‘gelijk speelveld’ creëren en BTW-fraude op pakketten met een kleine waarde tegengaan.

Wijzigingen in de BTW richtlijnen

Dit zijn de drie belangrijkste wijzigingen voor e-commerce bedrijven met verkopen binnen de EU:

  • De drempelbedragen per land verdwijnen en worden vervangen door één drempelbedrag van € 10.000. Als je totaalbedrag aan buitenlandse verkopen in EU-landen onder de € 10.000 per jaar blijft, mag je de Nederlandse BTW in rekening brengen.
  • De BTW-vrijstelling voor import tot € 22 vervalt, de vrijstelling van invoerrechten voor zendingen tot en met € 150 euro blijft wel bestaan.
  • Platformen (of webshops) dragen BTW af als zij een ‘actieve rol’ spelen. Dat betekent dat als je meer doet dan alleen vraag en aanbod bij elkaar brengen – dus bijvoorbeeld ook het faciliteren van bestellingen en betalingen van producten – je dan BTW verschuldigd bent in het land waar jouw klant woont.

Let op!

De omzetdrempel van € 10.000 geldt in 2021 over de periode juli tot en met december. In 2022 en daarna gaat het per kalenderjaar. Kom je inderdaad boven het drempelbedrag van € 10.000 uit? Dan moet je het BTW-tarief in rekening brengen van het EU-land waar je klant woont. Dit moet op jouw website al duidelijk zijn. Pas je webshop dus aan met de lokale BTW bedragen!

Twee manieren voor buitenlandse BTW aangifte

Je buitenlandse BTW-aangifte kun je op 2 manieren doen. Je kunt lokale BTW aangiftes doen per EU-land waarin je hebt verkocht. Of je meldt je bedrijf aan voor de One Stop Shopping (OSS) oftewel het nieuwe één-loket-systeem van de Belastingdienst.

Unieregeling, OSS of één-loket-systeem

Deze Unieregeling, OSS oftewel het één-loket-systeem maakt het een stuk eenvoudiger. Je meldt alle buitenlandse verkopen binnen de EU in één keer en de Belastingdienst. Vervolgens stuurt de Belastingdienst deze melding én de betaling door naar de belastingdienst van de andere EU-landen. Als je zorgt dat je aanmelding voor 30 juni 2021 gedaan is, kan je over de maanden juli en tot en met september 2021 al één BTW melding doen. Doe je dit later, dan gaat deze service bij het volgende tijdvak pas in. Wil je meer weten of je aanmelden? Check dan de site van de Belastingdienst.

Hulp nodig?

Verwacht jij boven de omzetdrempel uit te komen en weet je niet hoe je dit allemaal moet regelen? Wij helpen je graag! Samen nemen we door wat er allemaal bij komt kijken en maken we de keuze of het voor jou slim is om het één-loket-systeem te gebruiken of per land aangifte te doen. Ga je gebruikmaken van het één-loket-systeem? Dan kunnen wij ook de aangifte voor jou verzorgen.

14-02-2022

NOW 8 nu aan te vragen

Lees verder
14-02-2022

Compensatie voor box 3 heffing?

Lees verder
10-02-2022

Regel de inschrijving van jouw UBO’s vóór 27 maart 2022!

Lees verder
Blijf op de hoogte