072-5669116

De MIA en laadpalen

De Milieu-investeringsaftrek (MIA) bestaat inmiddels al 20 jaar en er zijn dus al heel wat milieuvriendelijke investeringen gedaan met aftrek. Een populaire investering is een elektrische auto met bijbehorende laadpaal. Maar daar zit een addertje onder het gras…

De MIA in het kort

Door middel van de MIA wil het kabinet bedrijven stimuleren om te investeren in innovatieve en duurzame bedrijfsmiddelen. Doordat je een percentage van de investering mag aftrekken van je fiscale winst, betaal je minder belasting. De MIA is opgedeeld in drie categorieën: 13,5%, 27% en 36%. Vanaf 1 januari 2022 worden de percentages die je mag aftrekken hoger, namelijk 27%, 36% en 45%.

Elektrische auto’s en laadpalen

Heb je zakelijk een elektrische auto aangeschaft? Dan kan je gebruik maken van de MIA als de auto voorkomt op de lijst met toegestane types. Het moet gaan om een elektrisch aangedreven personenauto die op de Milieulijst 2021 staat (code E 3110). Het investeringsbedrag, inclusief eventuele bijkomende kosten en oplaadpunt, mag maximaal € 40.000 per auto bedragen. Alles daarboven wordt niet meegenomen in de MIA.

Maar pas op!

Klinkt mooi, maar er zit een addertje onder het gras. Je kan de aftrek voor de laadpaal namelijk op twee manieren aanvragen, via code E 3110 (samen met de auto) of via code G 3720 enkel voor de laadpaal.

Meld je de laadpaal onder E 3110, dan geldt zoals hierboven beschreven dat je voor de auto plus het oplaadpunt samen maximaal € 40.000 mag investeren en zijn er geen regels wat betreft de plaats van het oplaadpunt. Meld je de laadpaal onder G 3720? Dan geldt een minimum (en maximum) van € 2.500 voor alleen de laadpaal, dus heb je mogelijk meer voordeel! Maar dan moet het oplaadpunt op een eigen bedrijfsterrein staan. Dit mag ook een gehuurd terrein zijn of in het geval van een ZZP-er, een huisadres als er geen alternatief werkadres is. Heb je een BV of holding op je thuisadres (en elders een werkplek) dan heb je dus geen recht op aftrek voor een oplaadpunt op je thuisadres via code G 3720. Goed om rekening mee te houden in het financiële plaatje!

Ten slotte

Let op dat je elke investering binnen 3 maanden na het aangaan van de koopovereenkomst moet aanmelden om in aanmerking te komen voor de MIA. Meer informatie en de precieze voorwaarden vind je op de website van de RVO.

03-04-2024

Flexibele arbeidsvoorwaarden, een mooie troef!

Lees verder
15-02-2024

Rouwverlof is maatwerk

Lees verder
11-12-2023

Eindejaarstips 2023

Lees verder
Blijf op de hoogte