072-5669116

Compensatie voor box 3 heffing?

Het aanpassen van de heffing in box 3 sinds 2017, blijkt na een uitspraak van de Hoge Raad in strijd te zijn met de wet. Dit levert veel vragen op van gedupeerden. De Belastingdienst buigt zich nu over deze kwestie en verwacht in mei 2022 meer duidelijkheid te geven. 

Aanpassing box 3 heffing in 2017

Tot en met 2016 werd in box 3 belasting geheven over een vast rendement van 4%. Sinds 2017 baseert de Belastingdienst de heffing op een mix van sparen en beleggen, de zogenoemde ‘vermogensmix’. Die vermogensmix is door de Belastingdienst samengesteld en dus niet de werkelijke mix. De verhouding tussen sparen en beleggen die ze als uitgangspunt nemen, is afhankelijk van de omvang van jouw vermogen.

De vermogensmix

Hoe wordt de ‘vermogensmix’ dan samengesteld door de Belastingdienst? Dat gaat als volgt:

  • Is je vermogen niet zo groot en val je in de 1e schijf? Dan word je verondersteld voor 2/3 in spaargeld te beleggen en voor 1/3 in ander vermogen.
  • Heb je meer vermogen en val je in de 2e schrijf? Dan verwacht de Belastingdienst dat jouw spaardeel nog maar 21% bedraagt.
  • Val je in de 3e schijf (vermogen boven de 1 miljoen euro)? Dan gaan ze uit van het scenario dat je alles belegt en geen spaargeld hebt.

Uitspraak Hoge Raad

Voor mensen die weinig rendement hebben behaald, heeft deze vastgestelde 'vermogensmix' nadelig uitgepakt. De Hoge Raad heeft daarom december 2021 een uitspraak gedaan waarin ze melden dat de Vermogensrendementsheffingen box 3 in 2017 en 2018 in strijd zijn met de wet. Dat betekent dat bezwaarmakers dus recht hebben op herstel als de heffing inderdaad te hoog was. Lang niet iedereen heeft bezwaar gemaakt, maar het kabinet voelt druk om ook de gedupeerden die geen bezwaar hebben gemaakt, compensatie aan te bieden.

Meer duidelijkheid in mei 2022

Inmiddels is een uitspraak op hoofdlijnen gedaan en heeft de Belastingdienst 6 maanden de tijd om uitvoering te geven aan deze uitspraak. Die tijd zal nodig zijn om, in overleg met de politiek, een goede herstelregeling te vinden voor zo veel mogelijk gedupeerden. Dit zal flinke financiële gevolgen hebben, waardoor waarschijnlijk niet iedere belastingplichtige met box 3 vermogen wordt gecompenseerd. De eerste richtlijnen van deze regeling verwachten we in mei 2022.

Word ik ook gecompenseerd?

Die vraag leeft bij veel mensen met box 3 vermogen, maar daar valt helaas nu nog niks over te zeggen. Zodra er meer bekend is, zullen we dit communiceren. Maar dat zal zeker niet voor mei 2022 zijn. Nog even geduld dus!

Update 15 maart 2022

Nederlanders die een inkomen hebben dat in box 3 valt, moeten dat in de belastingaangifte over 2021 nog op de oude manier invullen. Het nieuwe kabinet weet namelijk nog niet hoe het zal omgaan met de rechterlijke uitspraak. Daarover komt pas in mei meer duidelijkheid. De Belastingdienst heeft wel toegezegd voorlopig geen definitieve aanslag op te leggen.

11-12-2023

Eindejaarstips 2023

Lees verder
06-12-2023

BG opent 3e vestiging in Den Helder

Lees verder
23-10-2023

Baat het niet, dan schaadt het niet

Lees verder
Blijf op de hoogte