072-5669116

Afscheid van de NOW, TVL en andere coronasteun

De bijzondere afkortingen waar we in korte tijd aan gewend zijn geraakt, gaan verdwijnen. De NOW, de TVL, de Tozo en de TONK, ze stoppen allemaal per 1 oktober 2021. Na 18 maanden stopt het kabinet met de coronasteun aan bedrijven en ondernemers.

Steun stopt per 1 oktober

Het kabinet is van mening dat doorgaan met de steunmaatregelen het economisch herstel in de weg zit. De beperkende maatregelen zijn grotendeels opgeheven, de economie draait weer en de werkloosheid is laag. Dat maakt het mogelijk om afscheid te nemen van de corona steunregelingen. Ondernemers kunnen nog wel speciale garantieleningen aanvragen bij diverse kredietverleners tot het einde van dit jaar en ook het Garantiefonds Evenementen loopt door in het vierde kwartaal. Voor nachtclubs en discotheken wordt en aparte regeling getroffen als die ook na 1 oktober 2021 nog niet open kunnen.

Afscheid van de NOW, TVL, Tozo en TONK

Per 1 oktober 2021 stoppen de subsidies aan bedrijven en zzp-ers die hun omzet zagen dalen door de coronacrisis. De NOW-regeling wordt weer vervangen door de oorspronkelijke werktijdverkorting, maar die is niet bedoeld voor coronagerelateerde omstandigheden. De Tozo verdwijnt, maar voor zzp-ers wordt de gewone bijstand voor zelfstandigen versoepeld. Gemeenten hoeven tot eind 2021 geen vermogenstoets te doen en de hoogte van de uitkering mag per maand in plaats van per jaar bepaald worden. Van de TVL en de TONK moeten we per 1 oktober definitief afscheid nemen.

Lopende aanvraagperiodes

Dit betekent dat de NOW 6, de Tozo 5 en de TVL Q3 2021 de laatste periodes zijn waarvoor je steun kan aanvragen. (Van de TONK was al eerder aangekondigd dat die tot 30 september 2021 zou gelden). De NOW 6 kan worden aangevraagd tot en met 31 september 2021, de Tozo 5 tot en met 30 september 2021 en de TVL Q3 2021 kan worden aangevraagd tot en met 26 oktober. Na 1 oktober zijn we natuurlijk nog niet helemaal klaar met de NOW en de TVL, de definitieve aanvragen moeten nog wel ingediend worden.

Belastinguitstel vervalt

Daarnaast vervalt per 1 oktober 2021 de mogelijkheid om belastinguitstel aan te vragen. Vanaf dan moet je weer gewoon belastingen betalen volgens de gebruikelijke termijnen. Voor het terugbetalen van een opgebouwde schuld, heb je wel langer de tijd. Pas vanaf oktober 2022 moeten ondernemers beginnen met terugbetalen aan de Belastingdienst en daar krijg je vijf jaar de tijd voor.

Toch meer hulp of steun nodig?

Voor de meeste bedrijven is de steun inmiddels minder hard nodig. Maar kom jij na 1 oktober in de problemen als de coronaregelingen vervallen? Ook dan zijn er nog mogelijkheden. Neem contact op en we helpen je graag! Ook als je hulp nodig hebt bij de laatste aanvraagperiode of de definitieve aanvragen, staan wij voor je klaar.

 

Beeld: Wikimedia Commons / Husky

02-12-2022

Eindejaarstips 2022

Lees verder
02-11-2022

Afscheid van de Jubelton

Lees verder
26-09-2022

Prinsjesdag Special 2022

Lees verder
Blijf op de hoogte