072-5669116

BTW / Omzetbelasting

"Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker". De bekende slogan van de belastingdienst gaat niet helemaal op voor de omzetbelasting. Dit is namelijk de lastigste belastingwet van Nederland. Gelukkig hoef jij die niet te kennen, wij zorgen wel dat we je op de hoogte houden!

De wet BTW / omzetbelasting is zo ingewikkeld vanwege de vele uitzonderingen. Niet voor niks zijn we dus heel alert bij onze klanten of zij wel aan deze wet (blijven) voldoen.

Voor de BTW gelden de volgende tarieven:

 • 21% BTW

  Het meest voorkomende, hoge tarief.

 • 6% BTW (met ingang van 2019 9%)

  Voor met name etenswaren, water, boeken, antiek en diverse diensten.

 • 0% BTW

  Geldt voor een aantal goederen en diensten ten behoeve van visserij en bevoorrading van zeeschepen en vliegtuigen. Je hoeft dan geen BTW in rekening te brengen, maar mag wel de betaalde BTW terugvorderen.

 • Vrijgesteld van BTW

  Dat is dus iets anders dan 0%. Voorbeelden zijn postzegels, onderwijs, culturele instellingen, gezondheidszorg en nog veel meer. Je mag geen BTW heffen maar ook geen BTW terugvorderen.

 • BTW verlegd

  Dit geldt voor leveringen of diensten naar een hoofdaannemer of naar het buitenland. In dit geval wordt de af te dragen BTW verlegd naar de afnemer in het buitenland of de hoofdaannemer, maar je mag wel de betaalde BTW terugvorderen.

Uitzondering is de assurantiebelasting. Deze belasting op verzekeringen is recent verhoogd naar 21%, maar dit is geen omzetbelasting/BTW en mag dus niet teruggevorderd of verrekend worden!

Niet alleen de vele uitzonderingen maken deze wet zo ingewikkeld, maar ook het feit dat er nogal eens wijzigingen zijn in de tarieven. Soms geldt er een speciaal tarief voor bepaalde onderdelen van een klus. Zo kunnen de BTW tarieven op schilderen weer afwijken van de BTW op isoleren of stukadoren. Elk jaar, maar ook gedurende het jaar, moet je alert zijn of de regels niet veranderen. 

Wij zijn uiteraard continu op de hoogte van de laatste wijzigingen en houden in de gaten dat jij daar aan voldoet.

Blijf op de hoogte