Vorige pagina
072-5669116

Neem contact met ons op

Vul het formulier in. Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op!

BTW / Omzetbelasting

"Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker”. De bekende slogan van de belastingdienst gaat niet helemaal op voor de omzetbelasting. Dit is namelijk de lastigste belastingwet van Nederland. Gelukkig hoef jij die niet te kennen, wij zorgen wel dat we je op de hoogte houden!

De wet BTW/omzetbelasting is zo ingewikkeld vanwege de vele uitzonderingen. Niet voor niks zijn we dus heel alert bij onze klanten of zij wel aan deze wet (blijven) voldoen.

Voor de BTW gelden de volgende tarieven:

 • 21% BTW

  Het meest voorkomende, hoge tarief.

 • 6% BTW

  Voor met name etenswaren, water, boeken, antiek en diverse diensten.

 • 0% BTW

  Geldt voor een aantal goederen en diensten ten behoeve van visserij en bevoorrading van zeeschepen en vliegtuigen. Je hoeft dan geen BTW in rekening te brengen, maar mag wel de betaalde BTW terugvorderen.

 • Vrijgesteld van BTW

  Dat is dus iets anders dan 0%. Voorbeelden zijn postzegels, onderwijs, culturele instellingen, gezondheidszorg en nog veel meer. Je mag geen BTW heffen maar ook geen BTW terugvorderen.

 • BTW verlegd

  Dit geldt voor leveringen of diensten naar een hoofdaannemer of naar het buitenland. In dit geval wordt de af te dragen BTW verlegd naar de afnemer in het buitenland of de hoofdaannemer, maar je mag wel de betaalde BTW terugvorderen.

Uitzondering is de assurantiebelasting. Deze belasting op verzekeringen is recent verhoogd naar 21%, maar dit is geen omzetbelasting/BTW en mag dus niet teruggevorderd of verrekend worden!

Niet alleen de vele uitzonderingen maken deze wet zo ingewikkeld, maar ook het feit dat er nogal eens wijzigingen zijn in de tarieven. Zo ging in 2012 het BTW tarief voor kappers, schilders en stukadoors ineens weer omhoog. Elk jaar, maar ook gedurende het jaar, moet je alert zijn of de regels niet veranderen. Zo werd in zomer 2012 bekend gemaakt dat de verhoging van het hoge tarief van 19% naar 21% al na 3 maanden (dus per 1 oktober) in zou gaan!

Wij zijn uiteraard continu op de hoogte van de laatste wijzigingen en houden in de gaten dat jij daar aan voldoet.

Vragen?
Heb je vragen over dit onderwerp of wil je meer weten? Bel Joost of Pascal op 072-5669116 of stuur ons een e-mail.

Email sturen

 
Nieuws: Prinsjesdag 2018: het hete hangijzer Het is bijna dagelijks in het nieuws: wordt de dividendbelasting afgeschaft of niet? Het kabinet staat nog steeds achter deze maatregel, terwijl de oppositie er fel op tegen is. Lees verder
Contact opnemen Alkmaar: (072) 566 9116

Lisse: (0252) 415 841

Contact
Volgende pagina