072-5669116

Miljoenennota, wat betekent het voor ondernemers?

Op Prinsjesdag zijn de Miljoenennota, de Rijksbegroting en het Belastingplan voor 2016 gepresenteerd. Het Belastingplan staat in het teken van lastenverlaging. Het CPB verwacht dan ook een groeiende consumptie door de lastenverlaging, de aantrekkende woningmarkt en de herstellende arbeidsmarkt.

Hieronder een overzicht van de maatregelen die van belang zijn voor ondernemers. Lees hier een overzicht van de algemene maatregelen.

Vereenvoudiging zonder lastenverzwaring
Het kabinet zet in op vereenvoudiging van het belastingstelsel en het stimuleren van de arbeidsmarkt. Eerder was er sprake van een verhoging van de BTW of gemeentelijke belastingen, maar deze maatregelen vinden geen doorgang. Ook de voorgenomen lastenverzwaring voor ZZP-ers voor volgend jaar gaat niet door. Het kabinet trekt € 5 miljard uit voor verlaging van de lasten op arbeid. Dat levert volgens straatsecretaris Wiebes van Financiën extra banen en een hogere economische groei op.

Vennootschapsbelasting
De fiscale eenheid Vpb wordt uitgebreid met buitenlandse entiteiten. Zo wordt een fiscale eenheid ook mogelijk met twee zustermaatschappijen in Nederland en een moedermaatschappij in een ander EU land, of moedermaatschappijen (en kleindochter) in Nederland met tussenmaatschappijen in een ander EU land. Bovendien worden vanaf 2016 overheidsondernemingen Vpb-plichtig.

Samenvoegen WBSO en RDA regeling
In het kader van vereenvoudiging worden de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO) en de Research en Development Aftrek (RDA) samengevoegd tot één regeling: WBSO. Concreet betekent dit dat de huidige RDA die via de vennootschapsbelasting liep, wordt geïntegreerd in de WBSO en via de loonheffing zal worden berekend.

Stimulering MKB en start-ups
Het kabinet reserveert 50 miljoen voor een fiscale regeling die het aantrekkelijk maakt om te investeren in Nederlandse MKB ondernemingen en startups. Deze regeling zal in de loop van 2016 verder vorm krijgen.

Tegemoetkoming loonkosten laagbetaald werk
Voor werkgevers wordt het aantrekkelijker om mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt in dienst te nemen. Vanaf 2017 krijgen werkgevers een tegemoetkoming van maximaal € 2.000 per jaar voor elke werknemer die rond het minimumloon zit.

Emigrerende DGA harder aangepakt
Er komt en einde aan de conserverende belastingaanslag waarvoor uitstel van betaling wordt verleend. Per 1 januari 2016 zullen alle winstuitdelingen na emigratie leiden tot belastingheffing of tot een intrekking van het uitstel. Het gevolg van deze regeling is dat er geen verschil meer zal zijn in de afrekening van buitenlandsituaties en binnenlandsituaties.

Aanbestedingswet
Ten slotte gaat in 2016 de nieuwe aanbestedingswet in. Deze wet moet het MKB makkelijker toegang geven tot de aanbesteding van overheidsopdrachten.

03-04-2024

Flexibele arbeidsvoorwaarden, een mooie troef!

Lees verder
15-02-2024

Rouwverlof is maatwerk

Lees verder
11-12-2023

Eindejaarstips 2023

Lees verder
Blijf op de hoogte