072-5669116

Terug van BV naar eenmanszaak?

Ondernemers met een BV die te kampen hebben met een teruglopende winst hebben goede redenen om na te denken over terugkeer naar de eenmanszaak. 

Als ondernemer in een eenmanszaak heb je recht op de zelfstandigenaftrek van € 7.280 en mag je daarboven nog 14% van je belastbare winst aftrekken. Mede daardoor is de ondernemer met de eenmanszaak fiscaal vaak beter af dan zijn collega in de BV. Bovendien ben je verlost van diverse administratieve lasten. De eenmanszaak mag dan fiscaal voordeliger en goedkoper in onderhoud zijn dan de BV, de terugkeeroperatie zelf is niet eenvoudig.

De fiscus wil bij terugkeer eerst vennootschapsbelasting heffen over stille reserves in de BV en over wat daarna resteert mogelijk nog inkomstenbelasting.  Als ondernemer moet je dus juist op het moment dat het wat minder gaat, belasting betalen. Dat kan worden vermeden door gebruik te maken van de zogenoemde ‘geruisloze terugkeerregeling’. Daarbij wordt de directe heffing van vennootschapsbelasting en inkomstenbelasting omgezet in een inkomstenbelastingclaim die pas wordt afgerekend als de eenmanszaak wordt beëindigd of verkocht. Onverrekende verliezen uit de BV worden omgezet naar de inkomstenbelasting. Daardoor gaan ze niet verloren.

Aan dit langdurige uitstel van heffing zijn strenge voorwaarden verbonden. De BV moet eventuele pensioen- of lijfrenteverplichtingen onderbrengen bij een verzekeringsmaatschappij. Is hier geen geld voor, dan is geruisloze terugkeer niet mogelijk. Als het bedrijf bestaat uit een holding met een werkmaatschappij kan niet geruisloos worden teruggekeerd zonder de holding op te heffen. Dat vereist extra handelingen. Deze twee voorwaarden maken de geruisloze terugkeer vaak moeilijk of zelfs onmogelijk. 

Als geruisloze terugkeer niet kan, zijn er andere methodes om de onderneming toch in de vorm van een eenmanszaak te gieten. Zo kan een VOF (vennootschap onder firma) worden opgericht met de aandeelhouder als ene vennoot en de BV als andere vennoot. Met deze en andere constructies kunnen we het doel via een legale omweg bereiken, maar makkelijk is dat niet. Alle vormen van terugkeer uit de BV moeten zorgvuldig begeleid worden, dus neem contact op als je hierover nadenkt.

05-06-2023

Welkom nieuwe collega! Deel 2- sociaal

Lees verder
05-06-2023

Welkom nieuwe collega! Deel 1- praktisch

Lees verder
23-05-2023

Definitieve berekening NOW 5 en 6

Lees verder
Blijf op de hoogte