072-5669116

Kan ik mijn fitness abonnement ook als bedrijfskosten opvoeren?

Wij krijgen regelmatig vragen over het opvoeren van zakelijke kosten. Dat je kosten als kantoorhuur, hosting van je website en je telefoonrekening opvoert als zakelijke kosten is logisch. Maar sommige klanten komen met heel bijzondere kosten. Die gelden helaas meestal niet als zakelijke kosten.

Opmerkelijke kosten

We zetten drie opmerkelijke kosten waar we vaak vragen over krijgen op een rij.

  • Yoga of fitness?

Het is een veelgehoorde vraag: Is mijn fitness abonnement ook op te voeren als bedrijfskosten? Werknemers bij grote bedrijven krijgen vaak de gelegenheid om voor of na werktijd te sporten. Sommige bedrijven betalen zelfs het abonnement bij de yoga school voor hun personeel. Het zorgt voor gezondere werknemers en dus meer productiviteit. Die kosten zijn aftrekbaar. Maar hoe zit dat nu eigenlijk als je ZZP-er bent?

Helaas. Deze regeling is echt alleen bedoeld voor werknemers. Voor zelfstandige ondernemers is er geen vergelijkbare regeling. De kosten die je maakt voor de sportschool zijn dus niet aftrekbaar en de uren die je besteedt aan sporten tellen ook niet mee voor het urencriterium.

  • Werkkleding

Een nieuw colbertjasje of een hippe outfit kopen, omdat je een presentatie moet doen. Dat is toch gewoon bedrijfskleding en dus zakelijke kosten? Helaas. Deze kosten mag je niet opvoeren als zakelijke kosten. Je kunt de kleding namelijk ook weer aan naar een verjaardag of met kerst.

Bedrijfskleding is alleen 100% aftrekbaar als je de kleding alleen maar kunt dragen in het kader van je onderneming. Bijvoorbeeld het uniform van een verpleegster of de overall van een timmerman. Als je de kleding ook buiten werktijd kunt dragen, dan moet het voorzien zijn van een logo van je onderneming van minimaal 70cm2. Alleen dan kan je het opvoeren als zakelijke kosten.

  • Geldboetes

Ook een veel gestelde vraag: mag ik mijn verkeersboete als zakelijke kosten opvoeren? Je bent bijvoorbeeld geflitst op weg naar een zakelijke afspraak. Of je hebt een parkeerbon gekregen tijdens een interview met een klant. Dan zijn dat toch zakelijke kosten? Nee dus. De rekening van het CJIB zal je toch echt privé moeten betalen.

Heb jij ook een kostenpost waarvan je je afvraagt of je die zakelijk mag verantwoorden? Laat het ons weten, we helpen je graag!

Bron: zzpservicedesk.nl
03-04-2020

Meer duidelijkheid over de NOW, Tozo, TOGS en reiskosten

Lees verder
27-03-2020

UPDATE: uitwerking corona maatregelen

Lees verder
20-03-2020

Tips en links met een overzicht van de noodmaatregelen

Lees verder
Blijf op de hoogte