072-5669116

Zorg voor een sluitende rittenadministratie

Rij jij in een auto van de zaak, dan moet je een percentage van de catalogusprijs van de auto bij jouw inkomen tellen. Als je per jaar minder dan 500 privékilometers met de auto rijdt, hoef je geen belasting te betalen. Dat lukt alleen als je een gedetailleerde rittenadministratie bijhoudt. De Belastingdienst eist dat je per rit begin- en eindstand van de kilometerteller vastlegt, de datum waarop is gereden, het vertrek- en aankomstadres, of de rit zakelijk of privé is en de route als je van de gebruikelijke route afwijkt. 

Achteraf opstellen rittenadministratie mag niet

Je zou in de verleiding kunnen komen om de rittenadministratie achteraf op te stellen om zo onder de grens van 500 privékilometers te blijven. Dit is echter niet toegestaan. De kans dat een achteraf in elkaar gezette administratie wordt doorgeprikt is groot. De Belastingdienst kijkt of de kilometerstanden overeen komen met de Nationale Autopas, met de garagenota’s en de data waarop is getankt. Dat is nog lang niet alles. De Belastingdienst maakt zelf foto’s op plaatsen die doorgaans niet zakelijk worden bezocht, zoals pretparken, meubelboulevards en bepaalde grensovergangen. Ook beschikt de Belastingdienst over de gegevens die de politie met automatische kentekenherkenning (ANPR) verzamelt. Ook verkeersboetes komen in jouw dossier terecht. Alle beschikbare gegevens worden vergeleken met jouw agenda en rittenadministratie. 

Zijn er verschillen die jij niet kunt verklaren, dan moet je alsnog belasting betalen. De belasting wordt verhoogd met een boete van tenminste 50%, die kan oplopen tot 100% van de te weinig betaalde belasting.

14-10-2021

De MIA en laadpalen

Lees verder
27-09-2021

Voorgenomen besluiten Prinsjesdag 2021

Lees verder
03-09-2021

Afscheid van de NOW, TVL en andere coronasteun

Lees verder
Blijf op de hoogte