072-5669116

Laat nog dit jaar je woning opknappen tegen 6% BTW

Is jouw woning al langer dan 2 jaar in gebruik? En kan hij wel een opknapbeurt gebruiken? Dat is het verstandig om dat dit jaar nog te laten doen tegen het voordelige BTW tarief van 6%!

Tijdelijke maatregel

Tot 1 juli 2015 was het erg aantrekkelijk om je huis en tuin op te laten knappen tegen het lage BTW tarief van 6%. Maar ook dit jaar is het nog mogelijk om te profiteren van het lage tarief. Niet meer voor alle renovatiewerkzaamheden, maar wel voor bepaalde klussen zoals schilderen, stukadoren en isoleren. De regeling is niet afgeschaft, maar aangescherpt.

Voorwaarden 6% tarief

Om in aanmerking te komen voor het lage BTW tarief moet de woning aan twee voorwaarden voldoen:

  • De woning moet ouder zijn dan 2 jaar (dat wil zeggen; meer dan 2 jaar geleden voor het eerst in gebruik genomen)
  • De woning moet bestemd zijn voor permanente bewoning door particulieren

Welke werkzaamheden

Het lage tarief geldt alleen voor behangen, isoleren, schilderen, stukadoren en schoonmaken van een woning. Bij isoleren geldt het lage BTW-tarief alleen op arbeid, niet op de materiaalkosten. Bij behangen vallen de arbeidskosten én de gebruikte materialen onder het lage BTW-tarief, behalve het behang zelf: daarover betaal je 21% BTW. Bij schilderen, stukadoren en schoonmaken vallen alle kosten – zowel arbeid als materiaal – onder het lage BTW-tarief.

Van 6% naar 9%

Na 1 juli 2015 ging de BTW voor hoveniers meteen naar 21%. Dat is voor renovatiewerkzaamheden aan een woning gelukkig niet het geval. Met ingang van 1 januari 2019 gaat die BTW van 6% naar 9%. Toch een verhoging van 3%. Dus mocht je huis nog een opknapbeurt kunnen gebruiken, plan dit dan voor het einde van het jaar!

07-08-2019

Bijtelling elektrische auto in 2020 naar 8%

Lees verder
11-07-2019

WAB, waar moet je nu al rekening mee houden?

Lees verder
08-07-2019

De Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB)

Lees verder
Blijf op de hoogte