072-5669116

Onderzoek of ontwikkelingwerk? WBSO ingevoerd!

Sinds januari 2016 is de nieuwe Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO) van kracht. De oude Research & Development Aftrek (RDA) is opgegaan in de Afdrachtvermindering speur- en ontwikkelingswerk en (S&O). Samen vormen ze de nieuwe regeling. Het doel is de effectiviteit van de regeling te verbeteren.

WBSO

De WBSO verlaagt de loonkosten en andere kosten voor je Research & Development-project. Bijvoorbeeld voor prototypes of onderzoeksapparatuur. Je kunt het voordeel van de WBSO verrekenen via je belastingaangifte. Bedrijven dragen minder loonheffing af en zelfstandigen krijgen een vaste aftrek.

De WSBO is bestemd voor Nederlandse bedrijven die onderzoeks- of ontwikkelingsprojecten uitvoeren. Van starters, kleine zelfstandigen (ZZP) en MKB-bedrijven tot multinationals in elke bedrijfssector.

Plafond vervalt

De RDA is dus vanaf 2016 geïntegreerd in de S&O-afdrachtvermindering. Dat betekent dat het fiscale voordeel voortaan via de loonheffing wordt verrekend in plaats van via de winstbelasting. Ook vervalt het huidige plafond in de S&O-afdrachtvermindering. Daardoor bestaat er geen maximum meer voor de afdrachtvermindering. Verder verandert er weinig aan de opzet van de regeling.

Overgangsregeling

In de oude RDA-regeling moesten uitgaven boven één miljoen verplicht verdeeld over vijf jaar verdeeld worden . Maak je nu nog gebruik van een oude RDA-regeling met spreiding over vijf jaar? Dan mag je de nog openstaande S&O-uitgaven in de nieuwe regeling jaarlijks opvoeren.

ZZP-ers

Voor ZZP-ers die minimaal 500 R&D-uren (in de WBSO bekend als S&O-uren) per jaar maken, geldt een vaste aftrek. Deze aftrek bedraagt 12.484 euro voor de aangifte inkomstenbelasting. Voor startende ZZP-ers geldt bovendien nog een extra aftrek van 6.245 euro.

Bedrijven

Voor bedrijven wordt niet met een vaste aftrek gerekend, maar met twee schijven met verschillende percentages voor alle S&O-kosten. Voor het berekenen van je voordeel raden we je aan om contact met ons op te nemen.

Bron: De Zaak

03-04-2024

Flexibele arbeidsvoorwaarden, een mooie troef!

Lees verder
15-02-2024

Rouwverlof is maatwerk

Lees verder
11-12-2023

Eindejaarstips 2023

Lees verder
Blijf op de hoogte