Vorig bericht
072-5669116

Samen ondernemen?

Laat je nummer achter, dan bellen we!


Wat te doen tegen spooknota's en phishingmails?

Bedrijven krijgen regelmatig te maken met spooknota’s, phishingmails en andere vormen van (cyber) criminaliteit. Bij Fraudehelpdesk hebben ze er dagelijks mee te maken. Van de beruchte spooknota’s van het Nationale Bedrijven Register tot phishingmails die uit naam van grote banken worden verstuurd.

 

Phishingmails

Vaak zijn oplichters uit op persoonlijk gegevens. Ze misbruiken daarvoor de naam van grote, bekende bedrijven als Vodafone, KPN, Rabobank, ABN AMRO en recent ook Netflix. Dit soort bedrijven vragen nooit via de mail om persoonlijke informatie. Als je toch op de links klikt, krijgen oplichters toegang tot je persoonlijke gegevens of kom je terecht op een malwarewebsite, waarbij je computer wordt geïnfecteerd met schadelijke software. Dus ontvang je zo’n mail, check dan de echtheid op fraudedesk.nl of bij het betreffende bedrijf, maar klik nooit zomaar op een link!

 

Spooknota’s

Een spooknota lijkt op een factuur, maar blijkt een aanbieding te zijn. In de kleine letters staat dat het om een offerte gaat. Het Nationale Bedrijven Register is een bekende, maar er worden bijvoorbeeld ook spooknota’s verstuurd uit naam van het CJIB. Volgens MKB Nederland trappen veel ondernemers nog in cybercrime. Samen met onder andere VNO/NCW (ondernemingsorganisatie) is er een campagne opgezet waarin duidelijk wordt gemaakt wat je er als ondernemer tegen kunt doen.

 

Meer bekendheid

Volgens MKB-Nederland en VNO-NCW zal de schade door cybercriminaliteit alleen maar toenemen als de bewustwording hierover niet groter wordt. Daarom heeft MKB-Nederland, in samenwerking met het ministerie van Justitie en Veiligheid, de website www.stopcybercrime.nu opgezet. Ondernemers kunnen hier meer te weten komen over het onderwerp. Ook kunnen zij direct een veiligheidsscan uitvoeren.

 

Els Prins van MKB-Nederland en VNO-NCW: "Veel bedrijven weten te weinig van cybercrime en hoe daartegen te handelen. En als zij slachtoffer zijn, delen ondernemers die informatie te weinig.” De jaarlijkse schade wordt geschat tussen de 9 en 30 miljard euro.

 

Wetsvoorstel

In januari is er een wetsvoorstel ingediend dat aquisitiefraude strafbaar maak, dit voorstel is door de Tweede Kamer unaniem aangenomen. De wet is een initiatief van Sharon Gesthuizen (SP) en Foort van Oosten (VVD). Zij strijden voor een betere bescherming van ondernemers tegen oneerlijke handelspraktijken. Van acquisitiefraude is bijvoorbeeld sprake als ondernemers onder valse voorwendselen een contract wordt aangesmeerd voor ingekochte advertentieruimte in een niet-bestaande of nauwelijks gelezen telefoongids. Ook spooknota’s vallen dus onder deze vorm van fraude.

 

De initiatiefwet tegen acquistiefraude treedt pas in werking als deze ook door een meerderheid van de Eerste Kamer wordt goedgekeurd.

Maak een afspraak
Wij helpen je graag verder met vragen. Je kunt ons bellen op 072-5669116. Of maak een afspraak.

Afspraak maken

Het laatste nieuws in je mailbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief...


 
Nieuws: Prinsjesdag 2018: het hete hangijzer Het is bijna dagelijks in het nieuws: wordt de dividendbelasting afgeschaft of niet? Het kabinet staat nog steeds achter deze maatregel, terwijl de oppositie er fel op tegen is. Lees verder
Contact opnemen Alkmaar: (072) 566 9116

Lisse: (0252) 415 841

Contact
Volgend bericht