072-5669116

Uitfasering pensioen in eigen beheer komt in zicht

In de Miljoenennota van september 2016 werd bekend gemaakt dat de complexe regeling voor directeur-grootaandeelhouders (DGA) met pensioen in eigen beheer versimpeld zou worden. DGA’s krijgen de mogelijkheid om op een fiscaal aantrekkelijke manier afscheid te nemen van hun pensioen in eigen beheer en zo vermogen vrij te maken.

Maar de stemming over het wetsvoorstel "Uitfasering pensioen in eigen beheer" afgelopen december werd uitgesteld vanwege een aantal knelpunten. Deze zijn inmiddels onderzocht en op 23 januari 2017 zijn de aanpassingen gepubliceerd.

Belangrijkste gevolgen van het uitstel

  • Zowel de Eerste Kamer als de Tweede Kamer moeten nog stemmen over deze aanpassingen. Dat betekent dat fiscaal vriendelijk afkopen of overgaan naar de Oudedagsverplichting op zijn vroegst per 1 april 2017 kan. Nadeel van de verlate ingangsdatum is dat de afkoop- of omzettingswaarde in regelingen waarin de pensioendatum nog niet is bereikt, hoger is dan dat ze in januari 2017 waren geweest.
  • Door de vertraagde ingangsdatum kan over een langere periode in 2017 nog pensioen worden opgebouwd. Hier geldt een coulancetermijn van drie maanden. Dus stel dat de wet per 1 april in gaat, dan hebben DGA’s uiterlijk tot 1 juli 2017 de tijd om maatregelen te nemen.

Wat te doen?

Ben je klant bij BG accountants? Dan is de kans groot dat je al geïnformeerd bent over de gevolgen in jouw situatie. Binnenkort zullen onze medewerkers de benodigde stukken formaliseren en met alle klanten die dit aangaat bespreken. Zo ben je er van verzekerd dat je oude dag goed geregeld is en heb je er geen omkijken meer naar.

Geen klant van BG accountants, maar wel benieuwd wat in jouw situatie het beste advies is? Neem dan contact met ons op!

Bron: Auxilium

03-04-2024

Flexibele arbeidsvoorwaarden, een mooie troef!

Lees verder
15-02-2024

Rouwverlof is maatwerk

Lees verder
11-12-2023

Eindejaarstips 2023

Lees verder
Blijf op de hoogte