072-5669116

Tips om je factuur sneller betaald te krijgen


Als (kleine) ondernemer zit je in een kwetsbare positie in tijden van economische tegenslag. Debiteuren beheer is dan van levensbelang. Als er geen geld binnenkomt, blijft er ook geen ruimte over om te ondernemen. Dat begint bij een duidelijke factuur die er goed uitziet.

Een factuur is niet alleen belangrijk om financiële redenen, het is ook meteen een visitekaartje van je onderneming. Het oog wil ook wat. Maar dat is niet het enige: het uiterlijk van een factuur kan ook bepalen hoe snel hij wordt betaald. Kijk daarom eens goed naar de onderstaande tips:

  • Zorg dat het totaalbedrag in één oogopslag zichtbaar is. Zo voorkom je dat een bedrag zonder BTW wordt overgemaakt.
  • Zorg voor een duidelijke vormgeving met een herkenbaar logo.
  • Vermeld de exacte datum waarop het bedrag moet zijn overgemaakt (in plaats van "betaling binnen 14 dagen").
  • Lever een specificatie of een heldere omschrijving bij de factuur (vaak staat er alleen een artikelnummer of een vakterm, een duidelijke omschrijving voorkomt vertraging).
  • Wanneer er eerst een offerte is gemaakt, laat de factuur daar dan bij aansluiten.
  • Misschien kan je de algemene voorwaarden van je onderneming op de achterkant laten drukken, verwijs er in ieder geval naar en vermeld duidelijk een termijn waarbinnen er bezwaar kan worden gemaakt.

 


Mocht het toch zover komen dat je een incasso moet sturen, dan is de timing van belang. Eind mei en december zijn gunstige perioden om openstaande rekeningen bij consumenten te innen. Vlak na kerst heeft het merendeel net de eindejaarsuitkering, dertiende maand of bonus ontvangen. En eind mei komt het vakantiegeld binnen. Ook de ontvangstdata van de kinderbijslag gunstige perioden.

Bij vorderingen op MKB-ondernemingen moet je een maand eerder zijn, want daar zorgt de uitbetaling van het vakantiegeld vaak juist voor een vertraging van de factuurverwerking. Ook de vakantiemaanden zijn slechte perioden voor het MKB, net als de periode dat de jaarbalans wordt opgemaakt. Dus zorg dat je voor die tijd je vorderingen hebt geïnd.

Bron: De Zaak

11-03-2019

Sportieve werkgever? Stap op de fiets!

Lees verder
14-02-2019

VIA Vooraf Ingevulde Aangifte inkomstenbelasting activeren

Lees verder
11-02-2019

Hoger nettoloon of valt het tegen?

Lees verder
Blijf op de hoogte