072-5669116

Sportieve werkgever? Stap op de fiets!

Goed nieuws voor de sportieve werkgever en werknemer. Een fiets van de zaak aanschaffen wordt makkelijker! Vanaf 1 januari 2020 komt er namelijk een bijtelling voor fietsen. Zo krijgt een fiets van de zaak als het ware dezelfde status als een auto van de zaak.

Hoe is het nu geregeld?

Als je als werkgever een fiets aan een werknemer ter beschikking stelt, dan blijft de fiets eigendom van de werkgever. Gebruikt je werknemer de fiets alleen zakelijk? Dan hoef je niets bij het loon op te tellen.

Maar als je werknemer de fiets ook privé gebruikt, wordt het een stuk ingewikkelder. Dan moet je rekening houden met de zogeheten waarde van het privégebruik, het vaststellen van de bijtelling en het bijhouden van het aantal - al dan niet zakelijke – kilometers. Dat vergt nogal wat administratie.

Vanaf 1 januari 2020

Om dit makkelijker te maken, komt er met ingang van 1 januari 2020 een nieuwe regeling met een stuk minder administratieve rompslomp. Vanaf 2020 gaat namelijk een bijtelling van 7% gelden van de (door de fabrikant vastgestelde) consumentenadviesprijs. Daarmee krijgt een fiets dus eigenlijk dezelfde status als en auto van de zaak.

De bijtelling geldt zowel voor woon-werkverkeer als voor privégebruik. Dus als een werknemer de fiets alleen voor het reizen van en naar werk gebruikt, is de bijtellingsregeling ook van toepassing.

Voor welke fiets?

Voor alle soorten fietsen is dezelfde bijtelling van toepassing. Dus zowel voor ‘gewone’ stadsfietsen als voor bakfietsen, elektrische fietsen en de zogenoemde speed pedelecs (fietsen met elektrisch trapondersteuning en een bromfietskenteken).

Hoeveel moet je betalen voor een fiets van de zaak?

Op iedere fiets komt een bijtelling van 7%. Dus stel dat je als werkgever een elektrische fiets van € 2.000 ter schikking stelt aan een werknemer die per jaar € 35.000 verdient. Dan is de jaarlijkse bijtelling voor de werknemer 7% van de consumentenprijs, wat neerkomt op € 140. Voor de fiets betaalt de werknemer ongeveer € 59 per jaar aan belasting. Dat is nog geen € 5 per maand!

Voordelen van een fiets van de zaak

Voor een klein bedrag per maand kan je werknemer (of jij zelf) de auto verruilen voor een sportieve fiets. Woon je wat verder weg? Dan is de afstand van huis naar werk misschien prima te doen op een elektrische fiets. Files kun je ontwijken, het is beter voor het milieu en het is ook nog veel gezonder voor jou of je medewerker. Dat klinkt aantrekkelijk, toch!

08-10-2020

BG accountants naar nieuwe locatie in Lisse

Lees verder
05-10-2020

Aanpassingen 3e steunpakket

Lees verder
05-10-2020

Prinsjesdag 2020

Lees verder
Blijf op de hoogte