072-5669116

Rekening-courant schuld bij de BV? Pas op voor boete!

Veel DGA’s hebben een rekening-courant schuld bij hun BV. Als DGA neem je bijvoorbeeld geld op uit de BV om je salaris aan te vullen. Maar stel nou dat je die schuld niet meer kan aflossen omdat je privé-vermogen te laag is?

Uitdeling van winst, met boete

Met een schuld kom je voor meer problemen te staan dan je denkt. Als je de schuld namelijk niet kan aflossen, heeft het bedrag de BV definitief verlaten en is er eigenlijk sprake van een uitdeling van winst. Dat bedrag moet belast worden met het aanmerkelijk belang-tarief van 25%. En het kan nog oplopen met een boete! Als de inspecteur vermoedt dat je dit willens en wetens hebt gedaan, kan hij bij die aanslag hoge boetes en heffingsrente opleggen. De Rechtbank Noord-Holland heeft dat in een recente uitspraak bevestigd.

Dividenduitkering is niet de oplossing

Deze uitspraak van de rechtbank zal veel DGA’s laten schrikken. Het vermoeden is dat de ruim 200.000 DGA’s in ons land samen zo’n € 10 miljard schuld in rekening-courant bij hun BV hebben. Als de fiscus daar achteraan gaat, komen veel DGA’s in de problemen. Het verweer dat de uitdeling van winst wel opgelost kan worden met een ‘toekomstige’ dividenduitkering door de BV, maakt geen indruk op de Rechtbank. De Hoge Raad heeft dat verweer al in oktober 2004 afgewezen.

Heb jij je zaken op orde?

DGA’s met een forse schuld aan de BV doen er dus goed aan om snel orde op zaken te stellen! Wil je weten hoe het er bij jou voor staat? Neem dan contact met ons op!

Bron: BelastingBelangen

03-04-2024

Flexibele arbeidsvoorwaarden, een mooie troef!

Lees verder
15-02-2024

Rouwverlof is maatwerk

Lees verder
11-12-2023

Eindejaarstips 2023

Lees verder
Blijf op de hoogte