Vorig bericht
072-5669116

Samen ondernemen?

Laat je nummer achter, dan bellen we!


Provisieverbod

Vanaf 1 januari 2013 mag een financieel adviseur geen provisie meer ontvangen voor complexe financiële producten. Dit betekent dat de kosten van het financieel advies niet meer indirect via de premie of rente worden betaald, maar direct aan de adviseur. Wat betekent dit provisieverbod in de praktijk?

Het provisieverbod geldt voor hypotheken, betalingsbeschermers, overlijdensrisicoverzekeringen, individuele arbeidsongeschiktheidsverzekeringen, uitvaartverzekeringen, beleggingsverzekeringen, bankspaarproducten, deelnemingen in beleggingsinstellingen en levensverzekeringen. Voor schadeverzekeringen geldt geen provisieverbod.

Het provisieverbod geldt niet voor contracten die vóór 1 januari 2013 zijn afgesloten. Voor deze contracten mag de doorlopende provisie ook na 1 januari 2013 blijven bestaan. Dit betekent ook dat de verplichtingen van de adviseur die tegenover deze provisies staan (bijvoorbeeld nazorg) blijven bestaan.

Voor aanbieders van financiële producten en financieel adviseurs is het verbod op provisie een behoorlijke uitdaging. De consument lijkt de lachende derde. Of dit inderdaad zo zal zijn, valt nog te bezien. Het is namelijk maar de vraag of hij (genoeg) wil betalen voor een financieel advies. Zo niet, dan kan goedkoop ‘doe-het-zelven’ uiteindelijk wel eens duurkoop blijken te zijn.
 

Maak een afspraak
Wij helpen je graag verder met vragen. Je kunt ons bellen op 072-5669116. Of maak een afspraak.

Afspraak maken

Het laatste nieuws in je mailbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief...


 
Nieuws: Prinsjesdag 2018: het hete hangijzer Het is bijna dagelijks in het nieuws: wordt de dividendbelasting afgeschaft of niet? Het kabinet staat nog steeds achter deze maatregel, terwijl de oppositie er fel op tegen is. Lees verder
Contact opnemen Alkmaar: (072) 566 9116

Lisse: (0252) 415 841

Contact
Volgend bericht